Vânătăile apar mai mereu atunci când ne lovim sau suntem loviți de ceva anume. Chiar dacă este vorba despre un accident sever sau minuscul, în zona afectată va apărea o pată maro sau violet.
Vânătaia nu este cel mai plăcut lucru pe care-l poți avea în urma unei lovituri. Cu siguranță, pe lângă faptul că sunt inestetice, sunt și foarte dureroase. Așadar, care este motivul apariției lor după ce ne lovim?
De ce apar vânătăile după ce ne lovim
Echimoza este termenul medical pentru vânătaie atunci când ne lovim. O echimoză apare în urma unei traume, moment în care mai multe vase capilare se rup. Astfel, se permite pătrunderea sângelui în țesuturile din apropiere. Plasma, partea lichidă a sângelui este reabsorbită rapid de alte capilare din apropiere. Celulele albe ale sângelui pot intra și ieși singure din vasele de sânge, pe când cele roșii sunt blocate.
Produsul hemoglobinei, la început, este transfomat într-un pigment verde, ulterior căpătând o culoare galbenă. Acesta este motivul pentru care vânătăile au aceste culori, înainte de a fi eliberate în fluxul sanguin, pentru a fi reciclate de ficat.
Pentru a trata o vânătaie, cel mai bun remediu este aplicarea compresei reci pe zona lovită. Acest lucru se face pentru a ezita răspândirea sângelui pe o suprafață mai mare de țesut.
Cu toate acestea, există trei tipuri de echimoze principale, care sunt clasificate în funcție de zona în care apar. Acestea pot fi:
- Echimoze sau vânătăi subcutanate, care se formează în țesutul aflat sub stratul de piele.
- Echimoze sau vânătăi intramusculare, ce apar la nivelul mai profund al mușchilor.
- Echimoze sau vânătăi periosteale, care se produc la nivelul oaselor.
Chiar dacă vânătăile pot în apropierea oricărui os, mai des sunt afectate oasele aflate la suprafața pielii. Cele mai multe vânătăi apar în jurul genunchilor, coatelor claviculei sau ale degetelor.