Paștele și Crăciunul sunt fără doar și poate cele mai importante sărbători creștine . În timp ce familiile se adună împreună de Crăciun întotdeauna pe 25 decembrie, Paștele are loc la o dată diferită în fiecare an.

Motivul principal pentru care cele două diferă este că, Crăciunul este fixat după un calendar solar, aproape de solstițiul de iarnă, iar Paștele se bazează pe ciclurile lunare ale calendarului evreiesc.

Așadar, data calendaristică a Paștelui se datorează în principal astronomiei și unui grup de bărbați care s-au reunit în orașul antic Niceea pentru a veni cu un sistem prin care să decidă când să sărbătorească cea mai sfântă zi din calendarul creștin.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Sursa: Social media

În 325 d.Hr., Sinodul de la Niceea, o adunare a episcopilor creștini, a decis că ar trebui să existe o modalitate mai organizată și mai universală de a decide când va fi sărbătorit Paștele. Consiliul a decis ca pomenirea să aibă loc în prima duminică după prima lună plină care a avut loc la sau după echinocțiul de primăvară.

Data echinocțiului de primăvară s-a bazat pe aproximarea bisericească de 21 martie. Dacă luna plină cade într-o duminică, Paștele este întârziat cu o săptămână.

Cât de devreme și cât de târziu poate fi sărbătorit Paștele?

Paștele poate veni încă de la 22 martie și până la 25 aprilie în calendarul gregorian.

Când a fost sărbătorit pentru prima dată Paștele?

Nu se știe când a avut loc prima amintire a morții lui Iisus Hristos. Cu toate acestea, există înregistrări despre ceremonii care au început în secolul al II-lea. Sărbătorile aveau loc în jurul Paștelui evreiesc în fiecare an, o dată care depindea de echinocțiul de primăvară.

Ce sunt Vinerea Mare și Joia Mare?

Vinerea Mare comemorează ziua în care Iisus a fost răstignit. Joia Mare comemorează Cina cea de Taină, ultima masă pe care a avut-o Isus cu ucenicii săi.