Tot mai mulţi părinţi din Coreea de Sud se închid în celule la „Fabrica de fericire” pentru a-și înţelege mai bine copiii singuratici şi izolaţi, relatează BBC.

În aceste celule, conectarea la lumea exterioară este redusă la minimum, permițând doar o gaură de alimentare în ușă. Fără telefoane sau laptopuri, rezidenții sunt însoțiți doar de pereți goi. Deși primesc uniforme albastre de închisoare, nu sunt deţinuţi – aceştia participă voluntar la un program pentru a trăi o „experienţă de detenţie” în centrul din Coreea de Sud, cunoscut sub numele „Fabrica de fericire”.

Majoritatea rezidenților sunt părinți ai unor copii care s-au retras complet din societate. Ei caută să învețe cum este să fii izolat de lume, un fenomen descris prin termenul japonez hikikomori. Această retragere socială este răspândită printre adolescenţi şi adulţii tineri.

Un sondaj realizat anul trecut de Ministerul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale din Coreea de Sud, implicând 15.000 de tineri cu vârste între 19 şi 34 de ani, a arătat că peste 5% dintre respondenţi trăiesc izolat. Dacă această cifră este reprezentativă pentru întreaga populație, se estimează că aproximativ 540.000 de persoane din Coreea de Sud se află în situații similare.

De la începutul lunii aprilie, părinții au participat la un program de educație parentală de 13 săptămâni, finanţat şi gestionat de Korea Youth Foundation şi Blue Whale Recovery Centre. Acest program include trei zile într-o instituție din Hongcheon-gun, provincia Gangwon, unde participanții petrec timp într-o cameră care reproduce o celulă de izolare. Scopul este de a le oferi părinților o înțelegere mai profundă a copiilor lor.

Jin Young-hae, una dintre participante, a remarcat schimbări semnificative în perspectiva sa. „M-am întrebat cu ce am greșit… este dureros să te gândeşti la asta”, spune ea. „Dar pe măsură ce am început să reflectez, am dobândit o anumită claritate”. Fiul ei s-a izolat în dormitorul său timp de trei ani, iar Jin înțelege acum mai bine „închisoarea emoțională” în care se află acesta.

Park Han-sil, o altă participantă, a venit la centru pentru fiul ei de 26 de ani, izolat de șapte ani. Park spune: „Mi-am dat seama că este important să accept viaţa copilului meu fără a-l forţa să intre într-un anumit tipar”.

Conform cercetărilor Ministerului Sănătății și Protecției Sociale din Coreea de Sud, motivele izolării tinerilor sunt diverse: dificultăți în găsirea unui loc de muncă (24,1%), probleme în relațiile interpersonale (23,5%), probleme familiale (12,4%) și de sănătate (12,4%). Coreea de Sud este deja cunoscută pentru ratele ridicate ale sinuciderilor, iar guvernul a lansat un plan pe cinci ani pentru a combate această problemă, oferind controale gratuite de sănătate mintală bienale pentru cei cu vârste între 20 și 34 de ani.