Cunoscutul părinte, Calistrat Chifan, vorbește despre salariile preoților din România. Conform acestuia, salariul unui dascăl diferă în funcție de statutul pe care îl are părintele.
Mai exact, salariul unui preot începe de la 2.000 de lei net și poate ajunge până la 8.000 de lei în cazul unui preot cu experiență. Cu toate acestea, spune Calistrat Chifan, salariile sunt impozitate, iar preoții nu rămân cu foarte mulți bani în mână.
Ce salariu are un preot din România
„Dar salariul tău de preot, care nu trece de 2.000 de lei, să nu credeți că-i mai mult, ăla se impozitează la stat cu 7 sau 10% sănătatea lunar, 3 plus 5% șomajul, 20% CAS și ce mai este acolo 1 și 3% alte impozite sau ce o mai fi și alea.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, potrivit biz.ro.
Calistrat Chifan a explicat că preoții își pot suplimenta veniturile din fondurile proprii, însă nici acest lucru nu îi ajută să se îmbogățească. Preoții mai primesv venituri și din diverse acțiuni, cum ar fi spovedania, citirea rugăciunilor, sfeștaniile, etc. La fel ca în cazul de mai sus, acești bani nu rămân în buzunarul preoților. 70% dintre ei se duc în „punga de obște”.
Mai exact, „punga de obște” este fondul care centralizează toate veniturile bisericii. Veniturile sunt adunate, iar din ele biserica sau mănăstirea plătește facturile, preoții își cumpără hainele, lemne, hrana, etc.
Părintele Calistrat Chifan a explicat cum fac preoții bani
„Tu, în total, din salariul tău, dacă ai 2000 de lei care vin de la stat și de exemplu tu vrei să îți faci pe cartea de muncă să ai un salariu mai mare, ai un consiliu parohial în care dacă tu luna asta ai încasat 1000 de lei, îi pui tot la salariu din fonduri proprii, așa se numește. Și atunci s-ar putea să nu îți ajungă să plătești lumina, să nu-ți ajungă să plătești cântărețul, dacă n-are salariu de la stat, mai sunt și cântăreți din ăștia, care iau un 800 – 1000 de lei de la stat, că e muncitor necalificat, poate paznic, poate administrator de cimitir, poate clopotar, poate femeia care vine la pangar și aia o plătești din bănuții de la Liturghie. Și dacă tu pui mia aia de lei la salariul tău, ție statul îți impozitează pe 3.000 de lei. Vedem punctul de pensie și de acolo tu poți să spui că ți-ai mai pus două procente la pensie”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.