Parchetul ungar a anunțat joi că desfășoară anchete asupra organismului independent responsabil din 2022 cu supravegherea utilizării corespunzătoare a fondurilor europene, creat în scopul de a obține eliberarea miliardelor de euro blocate de Uniunea Europeană din cauza corupției.
„În prezent, se desfășoară proceduri în mai multe locuri, inclusiv la Autoritatea de integritate, în cadrul unei anchete penale”, a declarat biroul procurorului, potrivit unui comunicat citat de AFP și Agerpres.
Nu au fost oferite detalii despre delictele vizate de aceste investigații, iar un purtător de cuvânt al instituției a refuzat să explice natura exactă a procedurilor în curs.
Autoritatea de integritate este un organism public autonom, înființat la sfârșitul anului 2022 de guvernul naționalist condus de Viktor Orban, ca răspuns la presiunea exercitată de UE pentru un control mai strict al fondurilor comunitare.
De la revenirea sa la putere în 2010, premierul Viktor Orban a fost acuzat de critici că ar fi favorizat apropiații săi pentru a controla mari sectoare ale economiei, profitând de licitațiile publice.
În 2022, Uniunea Europeană a inițiat o procedură împotriva Ungariei, cunoscută sub numele de mecanism de condiționalitate, cu scopul de a bloca alocarea de fonduri UE, argumentând lipsa de control și de transparență contrare tratatelor europene.
Înființarea Autorității de integritate a facilitat deblocarea unei părți din fonduri. Cu toate acestea, aproximativ 19 miliarde de euro rămân încă blocate, iar Ungaria a pierdut definitiv peste un miliard de euro la data de 31 decembrie, marcând o premieră în cadrul Uniunii Europene.
De la înființare, Autoritatea de integritate a examinat zeci de cazuri, însă a raportat lipsa „instrumentelor și atribuțiilor adecvate” pentru a preveni utilizarea abuzivă a fondurilor. Corupția continuă să fie o problemă majoră în Ungaria, țara fiind ultima clasată în raportul Transparency International privind corupția în rândul statelor membre UE.