Parchetul European (EPPO) a preluat ancheta legată de infracțiuni penale presupuse în contextul negocierilor privind achiziționarea de vaccinuri între președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

Investigarea vizează acuzațiile de „imixtiune în funcțiile publice, distrugerea SMS-urilor, corupție și conflict de interese”, încă nimeni nefiind oficial acuzat în această speță.

Ancheta intervine în urma unei plângeri penale depuse la începutul anului 2023 de lobbyistul local Frédéric Baldan și s-a concentrat inițial pe un presupus schimb de mesaje text între cei doi lideri în perioada premergătoare unui acord major privind vaccinurile din UE, denumit „Pfizergate”. Acest acord, estimat la peste 20 de miliarde de euro, a fost încheiat în plină pandemie Covid-19 și a fost inițial primit ca un triumf pentru von der Leyen. Cu toate acestea, întrebările legate de cantitatea de vaccinuri achiziționate și suspiciunile de irosire a dozelor, cu pierderi estimate la cel puțin 4 miliarde de euro, au aruncat o umbră asupra operațiunii.

Răspunsul Comisiei Europene a fost reticent, refuzând să divulge sau chiar să confirme existența schimburilor de mesaje. Aceasta survine în timp ce Ursula von der Leyen ia în considerare să candideze pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene, iar investigația în desfășurare ar putea afecta imaginea sa publică și viitorul politic.