Reclamă
Reclamă

Papa Francisc a ordonat crearea unui parc agrovoltaic în apropiere de Roma, menit să asigure întregul necesar de energie electrică al Statului Cetăţii Vaticanului, în efortul de a atinge obiectivul de zero emisii de carbon. Miercuri, agenţiile AFP şi Reuters au transmis că suveranul pontif, în vârstă de 87 de ani, a emis un edict papal sub forma unui document „motu proprio” prin care a dispus înfiinţarea unui „sistem agrovoltaic în zona extrateritorială Santa Maria di Galeria”, situată în nord-vestul capitalei italiene.

Sistemul agrovoltaic presupune producerea de energie electrică prin intermediul panourilor fotovoltaice instalate pe terenurile agricole. În scrisoarea sa, papa a subliniat importanţa tranziţiei către un model de dezvoltare durabilă care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră: „Trebuie să facem o tranziţie către un model de dezvoltare durabilă, care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă, pentru a atinge obiectivul de neutralitate climatică”, a scris papa, subliniind rolul energiei solare, citat de Agerpres.

Energia produsă de acest sistem va permite alimentarea staţiei de emisie Radio Vatican şi va asigura necesarul de energie electrică al Cetăţii Vaticanului, a adăugat papa Francisc în scrisoarea datată 21 iunie şi intitulată „Fratello Sole” („Fratele Soare”).

Reclamă

Papa a încredinţat sarcina construirii parcului solar cardinalului guvernator al Statului Cetăţii Vaticanului şi şefului Administraţiei Patrimoniului Scaunului Apostolic (APSA). Cu toate acestea, edictul papal nu precizează dimensiunea exactă a parcului sau momentul în care acesta va deveni operaţional.

Papa Francisc, autor al enciclicii „Laudato Si” din 2015, a făcut din ecologie unul dintre pilonii pontificatului său. În 2022, Sfântul Scaun a aderat la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice şi la Acordul de la Paris.

Prima iniţiativă majoră în materie de ecologie a Vaticanului a fost propusă în 2008 de papa Benedict al XVI-lea, care a instalat panouri solare pe acoperişul imensei săli Paul al VI-lea. Cincisprezece ani mai târziu, Vaticanul s-a angajat să îşi reducă până în 2030 emisiile de gaze cu 20% comparativ cu nivelul din 2011, un angajament în primul rând simbolic având în vedere contribuţia sa redusă la emisiile globale.

Instalaţiile agrovoltaice, răspândite deja în Japonia şi Coreea de Sud, sunt tot mai apreciate la nivel global, dar există şi reticenţe din partea unor actori din domeniul agricol, preocupaţi de consecinţele asupra preţurilor terenurilor şi productivităţii.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro