Papa Francisc a declarat că premierul maghiar, Viktor Orban, i-a comunicat că a vorbit cu Vladimir Putin care i-a zis că războiul din Ucraina se va sfârși în curând. 

Ziua de 9 mai, Ziua Victoriei, are o semnificație importantă pentru liderul de la Kremlin, dar și pentru cetățenii ruși. Parada Victoriei ținută la Moscova a fost o paradă militară ținută în cinstea înfrângerii Germaniei naziste în timpul Marelui Război Patriotic.

Papa Francisc spune că sfârșitul războiului va fi pe 1 mai

Papa Francisc a făcut aceste comentarii, inclusiv dezvăluirea privind discuția cu Orban, pentru ziarul italian Corriere della Sera într-un interviu publicat marți.

„Orban, când l-am întâlnit, mi-a spus că rușii au un plan, că totul se va termina pe 9 mai. Acest lucru ar explica și viteza escaladării din aceste zile.

Pentru că acum nu este vorba doar de Donbas, ci și de Crimeea, de Odesa, de a lua Ucrainei portul de la Marea Neagră, de tot. Nu există suficientă voință pentru pace. Sunt pesimist, dar trebuie să facem tot ce se poate pentru a opri războiul”, a declarat Papa Francisc.

Papa Francisc anunță sfârșitul războiului din Ucraina: „Orban mi-a spus că rușii”
Pixabay

Rusia neagă că vrea să pună capăt conflictului pe 9 mai

Rusia nu încearcă să pună capăt războiului din Ucraina pe 9 mai, a declarat ministrul său de Externe, în timp ce analiștii politici analizau această variantă.

„Armata noastră nu își va ajusta în mod artificial acțiunile la nicio dată, inclusiv de Ziua Victoriei”, a spus Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea italiană Mediaset, difuzat duminică.

„Ritmul operațiunii din Ucraina depinde, în primul rând, de necesitatea de a minimiza posibilele riscuri pentru populația civilă și armata rusă. Vom sărbători solemn data de 9 mai, așa cum facem întotdeauna. Să ne amintim de cei care au căzut pentru eliberarea Rusiei și a altor republici ale fostei URSS, pentru eliberarea Europei de flagelul nazist”, a mai declarat Serghei Lavrov.
Sărbătorile de anul acesta vor avea loc pe fundal campania militară a Moscovei în Ucraina, pe care Vladimir Putin a justificat-o afirmând în special că fosta republică sovietică trebuie „denazificată”, făcând aluzii la cel de-al Doilea Război Mondial.