Reclamă

Este panică totală în Europa și nu numai. Bacteriile precum Salmonella și Campylobacter nu mai răspund la antibioticele utilizate în mod obișnuit, potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA).  

Rezistența la antibiotice, care afectează oamenii, animalele și mediul înconjurător, este una dintre cele mai grave amenințări cu care se confruntă lumea, conform directorilor științifici ai ECDC și EFSA. 

Alertă în Europa: Antibioticele nu mai tratează bacteriile

Raportul arată o tendință încurajatoare în mai multe țări, unde se constată că un procent tot mai mare de bacterii provenite de la animale destinate producției de alimente este sensibil la toate antimicrobienele testate.  

În plus, prevalența beta-lactamazelor cu spectru extins (Esbl) și a beta-lactamazelor producătoare de E. coli (AmpC) este în scădere, conform celor două autorități. Cu toate acestea, unele bacterii, cum ar fi Salmonella și Campylobacter, continuă să prezinte rezistență simultană la mai multe medicamente la om în multe țări din regiunea europeană. 

Panică totală în Europa! Antibioticele nu mai pot trata două bacterii extrem de periculoase
Social media

Datele arată o tendință de scădere a rezistenței Salmonella la ampicilină și tetraciclină în mai multe țări între 2013 și 2021. În același timp, există o tendință de creștere a rezistenței la ciprofloxacină la Campylobacter jejuni la oameni și la găini. Aceste două microorganisme provoacă cele mai multe cazuri de salmoneloză și campilobacterioză.  

Avertismentul specialiștilor

Totuși, raportul arată că rezistența la eritromicină la Campylobacter jejuni la oameni și la găini este în scădere. Rezistența crescută la ciprofloxacină la Campylobacter este atât de mare încât acest antibiotic nu mai poate fi recomandat pentru tratarea infecțiilor grave la om. Prin urmare, ECDC și EFSA avertizează că episoadele de rezistență la aceste produse „trebuie monitorizate și investigate”. 

Românii iau antibiotice „după ureche” 

În România, oamenii se feresc să meargă la medicul specialist atunci când au o problemă de sănătate. Pentru orice simptom pe care îl au, aceștia fac rost de antibiotice, chiar dacă acestea nu se vând fără prescripție medicală în farmacii. Bineînțeles, în momentul în care iei antibiotic fără să fie nevoie, corpul tău devine rezistent la acesta, conform specialiștilor. 

De aceea, este extrem de important ca atunci când simțim că avem o problemă de sănătate să mergem la medicul specialist. El este singurul care știe cu siguranță care sunt medicamentele de care avem nevoie. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro