Reclamă

Oamenii de știință de la Universitatea din Washington au descoperit că pandemia de Covid-19 a provocat îmbătrânirea prematură a creierului adolescenților, efectul fiind mai pronunțat în cazul fetelor comparativ cu băieții. Studiul relevă că dezvoltarea creierului fetelor s-a accelerat cu o medie de 4,2 ani, în timp ce creierul băieților a suferit un avans de 1,4 ani.

Specialiștii explică acest fenomen printr-o schimbare drastică a rutinei zilnice a tinerilor din cauza restricțiilor pandemice, care au limitat interacțiunile sociale și au transformat procesul educațional în unul online. Aceste schimbări ar fi contribuit la amplificarea stărilor emoționale negative, precum stresul, anxietatea și depresia, mai ales în rândul fetelor.

Patricia Kuhl, co-director al Institutului pentru învățare și științele creierului, a declarat: „Ne gândim la pandemia Covid-19 ca la o criză de sănătate, dar știm că a produs alte schimbări profunde în viața noastră, în special pentru adolescenți.”

Potrivit Radu Leca, psiholog, schimbările psihoemoționale aduce de pandemia Covid-19 au dus la apariția anxietății și a depresiei la adolescenți. „Odată cu începutul realizării proceselor de maturizare și de creștere organică cerebrală apar și schimbările de comportament. Acest proces a fost amplificat de efectele pandemiei.”, a declarat el.

Cercetătorii au măsurat maturizarea creierului în funcție de grosimea cortexului cerebral, care se subțiază pe măsură ce indivizii înaintează în vârstă. Studiul, început în 2018, a evaluat inițial dezvoltarea normală a creierului adolescenților, dar schimbările observate în 2020 au fost atribuite impactului pandemiei.

Neva Corrigan, autorul principal al studiului, a menționat: „Am fost cu adevărat surprinși să constatăm că, în datele post-Covid, grosimea corticală a fost mult mai mică decât ne așteptam și mult mai pronunțată la fete decât la băieți”.

Rezultatele indică faptul că la 80% dintre participanți creierul s-a subțiat mai repede decât ar fi normal. Spine Corrigan subliniază că „Fetele au suferit mai mult în perioada aceasta, iar creierul lor a fost mai afectat” și că persoanele cu o inteligență emoțională mai ridicată, de obicei femeile, au resimțit efectele pandemiei în mod mai intens.

Cercetătorii afirmă că este puțin probabil ca grosimea cortexului să revină la valoarea inițială, dar există șanse ca procesul de maturizare să încetinească odată cu încheierea restricțiilor sanitare și revenirea la normal a vieții sociale a adolescenților.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro