Guvernul statului Panama a transmis o scrisoare către Organizația Națiunilor Unite (ONU) prin care atrage atenția asupra obligației statelor membre de a „se abține să recurgă la amenințarea sau utilizarea forței” împotriva „integrității teritoriale” a oricărui stat. Acest demers vine după declarațiile președintelui american Donald Trump legate de intențiile sale de a „recupera” Canalul Panama.
Documentul, datat luni și semnat de ambasadorul Panama la ONU, Eloy Alfaro, transmite respingerea acestor amenințări de către președintele Panama, Jose Raul Mulino. Președintele american Donald Trump, în discursul său de învestitură, și-a arătat intenția de a „relua” controlul asupra canalului, acuzând China de exploatarea acestei căi navigabile strategice.
„Canalul este și va rămâne al Panama, iar administrația sa va continua să fie sub controlul nostru”, afirma președintele Mulino în scrisoarea trimisă secretarului general al ONU, Antonio Guterres. În plus, canalul va fi administrat fără interferențe din partea oricărei alte națiuni.
Prin acest document, guvernul panamez solicită secretarului general al ONU să comunice această poziție celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Totodată, acestea sunt opinii pe care președintele Trump le-a repetat în mod constant din luna decembrie, accentuând și problemele legate de taxe și tratamentul primit de navele americane pe canal.
Afirmațiile președintelui american au generat un răspuns imediat din partea guvernului panamez, care a reafirmat că „acest canal este și va continua să fie panamez”, rezultat al unei „lupte de generații” și că nu există interferențe externe în administrarea sa.
Canalul Panama, cu o lungime de 82 de kilometri, găzduiește aproximativ 3% din comerțul mondial. A fost construit și administrat de SUA până la transferul către statul Panama la 31 decembrie 1999, în urma Tratatelor Torrijos-Carter din 1977. De la transfer, canalul rămâne sub administrarea Panama, fără implicarea altor națiuni în conducerea sa.