Pământul ar putea avea curând un lift care să ducă pe Lună

Reclama

Reclama

Oamenii de știință și pasionații de tehnologie spațială caută de mult timp o modalitate prin care să construiască un lift imens, care să conecteze Pământul de satelitul său natural, Luna.

Răspunsul acestor încercări pare să vină din partea a doi studenți abslovenți ai unei universități din America. Cei doi au publicat recent un studiu prin care au propus o versiune a unui lift în spațiu, care ar putea uni Pământul și Luna. Ei au demonstrat că această construcție ar putea fi realizată cu resurse existente și tehnologia spațială de care dispunem în prezent.

Reclama

Ideea a pornit de la cercetătorul rus Konstantin Tsiolkovsky, care a lansat această idee în anul 1895. Omul de știință a fost inspirat de Turnul Eiffel și și-a imaginat o construcție asemănătoare, care să unească planeta noastră cu Luna.

Conform cercetărilor recente, o astfel de construcție ar fi mult mai eficientă din punct de vedere material și temporal, deoarece costurile pentru transportul pe lună ar fi reduse semnificativ și ar dura mult mai puțin.

Cum ar arăta acest lif? Invenția a fost gândită după principiul unui lift clasic. Luna și Pământul să fie unite printr-un cablu realizat din aliaje și metale foarte rezistente, ancorate puternic în sol. „Liftul” va fi, de fapt, o navă asemănătoare unei rachete care ar putea călătorii în cele două direcții, cu ajutorul cablului.

Costurile unui asemenea proiect au fost estimate la aproximativ 1 miliard și 90 de miliarde de dolari, însă până va fi aprobat, oamenii de știință trebuie să stabilească cu exactitate locația și materialul din care va fi confecționat liftul.

loading...
Reclama

Reclama

Comments

Leave a Reply
 1. Curand cam peste 50 ani? Si va fi chiar pana la Luna? no kidding?!!!
  Si nu cumva se va infasura cablul in jurul Pamantului cand Luna se roteste in jurul lui?? mai bine va documentati aici
  https://en.wikipedia.org/wiki/Space_elevator

  Cine se pricepe cat de cat stie ca in cel mai bun caz ar fi un lift pe o orbita geostationara a Pamantului(35,786 km)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Geostationary_orbit

  Si asta ar fi deja o mare realizare, deoarece cele mai mari costuri sunt rachetele pentru scoaterea incarcaturilor in afara gravitatiei Pamantului… de acolo a fi mult mai usor apoi sa ajungi la Luna, (care by the way este de 384,400 km si distanta Pamant-Luna variaza intre 356,500 km si 406,700 km datorita , deci cablu ar trebui sa fie si extensibil…)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_distance_(astronomy)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0