Oamenii de știință și pasionații de tehnologie spațială caută de mult timp o modalitate prin care să construiască un lift imens, care să conecteze Pământul de satelitul său natural, Luna.

Răspunsul acestor încercări pare să vină din partea a doi studenți abslovenți ai unei universități din America. Cei doi au publicat recent un studiu prin care au propus o versiune a unui lift în spațiu, care ar putea uni Pământul și Luna. Ei au demonstrat că această construcție ar putea fi realizată cu resurse existente și tehnologia spațială de care dispunem în prezent.

Ideea a pornit de la cercetătorul rus Konstantin Tsiolkovsky, care a lansat această idee în anul 1895. Omul de știință a fost inspirat de Turnul Eiffel și și-a imaginat o construcție asemănătoare, care să unească planeta noastră cu Luna.

Conform cercetărilor recente, o astfel de construcție ar fi mult mai eficientă din punct de vedere material și temporal, deoarece costurile pentru transportul pe lună ar fi reduse semnificativ și ar dura mult mai puțin.

Cum ar arăta acest lif? Invenția a fost gândită după principiul unui lift clasic. Luna și Pământul să fie unite printr-un cablu realizat din aliaje și metale foarte rezistente, ancorate puternic în sol. „Liftul” va fi, de fapt, o navă asemănătoare unei rachete care ar putea călătorii în cele două direcții, cu ajutorul cablului.

Costurile unui asemenea proiect au fost estimate la aproximativ 1 miliard și 90 de miliarde de dolari, însă până va fi aprobat, oamenii de știință trebuie să stabilească cu exactitate locația și materialul din care va fi confecționat liftul.