Ploile din ultima perioadă au facilitat apariția ciupercilor în mai multe regiuni ale țării. Peste noapte, câmpurile s-au umplut de acestea, spre bucuria iubitorilor lor. De altfel, vestea a fost îmbucurătoare și pentru comercianții care vând în piețele agroalimentare. Deși ciupercile sunt apreciate de mulți ca delicatese, atunci când sunt culese doar cei experimentați le pot alege pe cele comestibile.
Mare atenție la culesul ciupercilor
Pe teritoriul țării noastre cresc numeroase tipuri de ciuperci. De la cele care se regăsesc pe versanți imediat după ce zăpada se topește și vremea se încălzește, la cele de pajiște care cresc după ploile torențiale, toate sunt la mare căutare.
În această perioadă, ciupercile de pajiște au împânzit numeroase regiuni ale țării. Iubitorii acestora le consumă în fel și chip, însă gospodinele le aleg în această perioadă mai ales pentru zacuscă. Cei care au trăit măcar o dată experiența de a merge la cules de ciuperci de pajiște le pot distinge cu ușurință pe cele comestibile. De altfel, acesta este și cel mai răspândit soi al fungilor destinate consumului.
Înainte de a te aventura să culegi ciuperci de pe pajiști trebuie să ții cont de o serie de aspecte care îți pot salva viața. Este bine de știut că o singură ciupercă otrăvitoare le poate contamina și pe celelalte.
Cercetează cu atenție sporită toate semnele distinctive ale unei ciuperci înainte de a o culege sau consuma. Orice suspiciune legată de aspect ar trebui să te determine să renunți la acest lucru.
Ciupercile de pajiște au culoarea albă la exterior. Interiorul pălăriei are culoarea brun închis. Odată culese, acestea trebuie pregătite termic în mai puțin de 24 de ore, altfel se pot altera și chiar umple de viermi. De asemenea, este important de știut că apa în care ciupercile au fost fierte se aruncă întotdeauna. Ciupercile de pajiște alături de gălbiori și hribi sunt printre cele mai consumate de la noi din țară.