Reclamă
Reclamă

Pagina de Facebook a politicianului fugar Ilan Şor, precum și cea a deputatei Marina Tauber, a guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guţul, și a liderului Partidului „Şansă”, Alexei Lungu, au devenit indisponibile joi, fiind blocate de compania americană Meta. Compania Meta a confirmat pentru Ziarul de Gardă că paginile de Facebook ale lui Ilan Şor și ale apropiaților săi au fost blocate, aceștia fiind identificați drept „organizații și persoane periculoase”.

Meta a precizat că elimină orice conținut constând în elogierea, susținerea substanțială și reprezentarea lui Ilan Şor și a asociaților săi, atunci când compania este informată despre aceasta. Politica companiei cu privire la „organizații și persoane periculoase” stipulează că Meta nu permite prezenţa pe rețelele de socializare a organizațiilor sau a persoanelor care declară o misiune violentă sau care sunt implicate în acte de violență. „Evaluăm aceste entități pe baza comportamentului lor atât online, cât și offline”, menționează regulamentul.

Reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova au declarat pentru NewsMaker că încă din 2023 au informat Meta că „persoane afiliate factorului rus” utilizau rețeaua „pentru promovarea dezinformării şi propagandei”. „Informările au vizat o listă de pagini anonime care promovau publicitate plătită din fonduri ilegale, în special în perioada alegerilor locale generale din 2023”, a precizat Daniela Mânzat, purtătoare de cuvânt a SIS.

Reclamă

Liderul Partidului „Şansă”, Alexei Lungu, a reacționat declarând la TV8 că în felul acesta îi este încălcat dreptul la libera exprimare: „Nu am fost atenționat că aș fi încălcat ceva. M-am pomenit cu pagina blocată. O cenzură la cel mai înalt nivel. Se încalcă drepturile la libertatea de exprimare”. Mai mult, liderul partidului „Şansă” s-a plâns că acum două săptămâni i-ar fi fost blocat și contul de TikTok.

În ianuarie 2024, un raport al Reset, organizație non-profit cu sediul la Londra care cercetează impactul social media asupra democrației, nota că Meta nu a reușit să oprească o nouă campanie publicitară pusă la cale de oligarhul fugar Ilan Şor și echipa sa. În perioada iulie – decembrie 2023, cel puțin 609 postări plătite, care aveau drept scop destabilizarea alegerilor locale din Moldova și subminarea integrării în UE, au fost publicate pe pagini false de Facebook. Reclamele au adus venituri de cel puțin 200 000 de dolari pentru Meta.

De asemenea, în aprilie 2024, publicația Agentstvo menționa că pe rețeaua socială rusească VKontakte a apărut prima „fermă de boți” care publică conținuturi împotriva integrării europene a Moldovei și critică autoritățile de la Chișinău. Sursa a menționat că activitatea acestor boți amintește de comportamentul celor care lucrează pentru publicul rus în interesul Kremlinului, deși nu există nici o dovadă directă a legăturii lor cu autoritățile ruse.

Tot în aprilie, reprezentanții Guvernului de la Chișinău au spus că au identificat peste 100 de profiluri false care „aparțin grupării criminale Şor”. Profilurile, cu nume fictive ca „Sasha Torres” sau „Megan Smith”, ar fi scris comentarii denigratoare la adresa autorităților și ar fi lăudat reprezentanții grupării Şor. Conturile vor fi transmise reprezentanților de la Facebook, dat fiind faptul că „boții falși promovează neadevăruri”, declara atunci purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă.

În luna mai, compania Meta a anunțat într-un raport că a șters 1 326 conturi de Facebook, 80 de pagini, un grup și un cont de Instagram care vizează Moldova și Madagascar. Potrivit unui raport al companiei, paginile ar putea face parte dintr-o rețea de dezinformare. Acestea au difuzat mesaje despre politicianul Ilan Şor și au criticat integrarea în Uniunea Europeană, reamintește NewsMaker.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro