Lupta defrisărilor ilegale din România a depășit de mult timp pierderea lemnului pădurilor noastre. În ultimii ani, s-au întregistrat cinci cazuri de decese ale pădurarilor, ucisi fără milă de cei care furau lemne.

În memoria lor, astăzi a avut un protest în fața Casei Poporului. 5 cruci, 5 nume, nimeni să îi apere sau să le facă dreptate.

Răducu, ultimul pădurar ucis în urmă cu o săptămână, avea 50 de ani. El lucra pentru Ocolul Silvic Pașcani în cadrul Direcției Silvice Iași. Bărbatul avea în grijă sa 538 de hectare de pădure, însă hoților nu le-a păsat nici de viața lui, nici de munca sa și nici de familia pe care a lăsat-o în urmă. Pentru ei, totul s-a rezumat la lemnul pe care urmau să îl obțină ilegal din pădurea Cantonului silvic 21 Lespezi.

Conform surselor oficiale Romsilva, în ultimii cinci ani au fost înregistrate 168 de cazuri de agresiuni la adresa pădurarilor. Ei sunt victimele ignoranței cu care guvernul României își apără pădurile.

Protestul de astăzi a adunat pădurari din toată țara, uniți de un scop comun: să fie auziți, să apere pădurile patriei noastre și să își apere viețile. În activitatea lor, ei sunt lipsiți de arme sau de orice alt mod de a se apăra. Sunt doar ei, pădurea și hoții lipsiți de scrupule.

Ei au ieșit astăzi în stradă în speranța că vor reuși să obțină o lege care să le ofere o modalitate prin care să își apere viețile. Arme, mașini, sunt dispuși să accepte orice i-ar putea ajuta și salva. Guvernul încă nu a oferit un răspuns oficial sau o soluție la această situație alarmantă, însă speranța moare ultima.