Cercetătorul Ovidiu Ţentea va prelua de joi funcția de manager interimar al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), a anunțat instituția muzeală pe pagina sa de Facebook. Ţentea este cunoscut pentru vasta sa experienţă în cercetare arheologică, muzeografie şi management al patrimoniului cultural, fiind cercetător ştiinţific gradul II la Secţia Arheologie din cadrul MNIR.
Născut pe 4 iunie 1974, în Dumbrăveni, judeţul Sibiu, Ovidiu Ţentea a studiat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 1997. El a obținut doctoratul în Istorie Antică şi Arheologie în 2008 şi a urmat studii postdoctorale la Academia Română în perioada 2011-2013. Recent, din 2023, este și cadru didactic asociat la aceeaşi universitate. În plus, Ovidiu Ţentea este recunoscut ca arheolog expert în Registrul Arheologilor din România și expert în bunuri de patrimoniu mobil, având o activitate semnificativă în cercetarea arheologică preventivă și sistematică.
Anterior poziției actuale, Ţentea a fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie și este membru al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. El a contribuit la autorirea mai multor volume şi articole ştiinţifice importante în domeniul său de specializare.
Decizia de numire a lui Ovidiu Ţentea vine în contextul unei perioade de incertitudine pentru MNIR, după furtul unor artefacte valoroase din expoziţia de la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Ministrul Culturii, Natalia Intotero, anunțase anterior că contractul de management al fostului manager al MNIR, Ernest Oberlander-Târnoveanu, va fi denunțat, ca urmare a incidentului.
Furtul din Olanda, survenit în data de 25 ianuarie, a afectat patru dintre cele mai prețioase opere ale patrimoniului României: coiful de aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice din aur, datând din perioade istorice semnificative. Acest „incident deosebit de grav”, cum a fost denumit de Ministerul Culturii, a dus la măsuri rapide pentru a asigura conducerea MNIR, în mijlocul eforturilor pentru recuperarea artefactelor furate.