Oamenii de știință au făcut o descoperire cutremurătoare! Ce conține, de fapt, pâinea.

Mare atenție, români! Consumul de pâine este mult mai periculos decât ați crede. Iată ce au descoperit oamenii de știință. 

Un studiu recent realizat de compania Action on Salt a descoperit că o felie de pâine poate conține de două ori mai multă sare decât o porție de cartofi prăjiți McDonald’s. Studiul a relevat că aproximativ 11% din pâinea disponibilă pe rafturile magazinelor conține peste 1,01 g de sare la 100 g de pâine.  

Pâinea, extrem de periculoasă pentru sănătate

Cercetarea a investigat nivelurile de sare în 242 de tipuri de pâine ambalată și feliată, împărțite în șapte categorii diferite: aluat acrișor, secară, albă, ambele, integrală, cu mai multe cereale/graniță și cu semințe. Dintre acestea, 79 de tipuri de pâine erau produse de Warburtons, Hovis, Bertinet Bakery și Kingsmill, în timp ce 153 erau pâini cu marca proprie a retailerilor.  

Conținutul mediu de sare în pâinile analizate a fost de 0,9 g la 100 g și 0,39 g pe felie. De exemplu, pâinea Hovis – White Half a fost identificată ca cea mai sărată, cu 1,48 g de sare la 100 g de pâine.  

Astfel, o singură felie conține aproximativ 0,83 g de sare, aproape dublu față de o porție mică de cartofi prăjiți McDonald’s, care conține 0,44 g de sare.  

Otrava pe care cu toții o consumăm! Descoperirea oamenilor de știință: Ce conține, de fapt, pâinea din comerț
Social media

Conținut uriaș de sare în pâine

Sheena Bhageerutty, nutriționist la Action on Salt, a menționat că pâinea reprezintă cel mai mare aport de sare în dieta noastră. Din acest motiv, ea îndeamnă producătorii de pâine să diminueze și mai mult conținutul de sare din acest aliment atât de consumat de oameni. 

Majoritatea tipurilor de pâine analizate au avut un conținut de sare sub obiectivul maxim pentru 2024, stabilit la 1,01 g la 100 g de pâine de către Ministerul Sănătății și Asistenței Sociale în 2020. 

Raportul a menționat, de asemenea, că cercetările anterioare arată o scădere cu 8% a conținutului de sare în pâine din 2011.  

Cu toate acestea, Action on Salt a afirmat că variațiile mari observate în această categorie sugerează că obiectivele stabilite sunt prea permisive și că ar putea fi aplicate reduceri suplimentare. Organizația susține că o diminuare, chiar și mică, a conținutului mediu de sare în pâine ar avea un impact pozitiv asupra dietei britanice.   

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.