Preparatele sunt delicioase dacă au fost asezonate în prealabil cu sare, nu-i așa? Ei bine, acest obicei al românilor poate veni la pachet cu un pericol uriaș. Sarea adăugată peste alimente ne poate aduce probleme de sănătate extrem de grave.
Sarea iodată, cel mai nociv ingredient
În urmă cu câțiva an, în perioada în care Adrian Năstase era prim ministru al României, a fost dată legea care a schimbat producția de sare din țară. Mai concret, pe rafturile magazinelor a apărut de atunci cu preponderență sarea iodată.
Inițiativa a avut la bază completarea conținutul de iod în organismul consumatorilor. Acest element este prezent în corpul nostru într-o cantitate infimă. S-a constat însă că locuitorii din centrul României au un procent mai scăzut al acestui element în organism.
Având la bază acest context, aleșii politici de acum 10 ani au votat legea sării iodate. Astfel, producătorii au fost nevoiți să se adapteze.
Mulți dintre specialiști susțin însă că aceste produse nu s-ar adresa tuturor consumatorilor români. Mai exact, cei care au un procent echilibrat de iod în organism nu au de ce să consume elementul în surplus.
Unii dintre medici sunt de părere că sarea iodată reprezintă un pericol uriaș pentru organismul uman. Explicația ar fi că peste acest produs, în faza de producție și ambalare este adăugată o substanță periculoasă.
Este vorba despre antiaglomerantul E 356 sau în termeni de specialitate, ferocianura de potasiu.
Antiaglomerantil E356 este utilizat în producția sării iodate tocmai pentru ca aceasta să nu facă bulgări. Prezența acestei substanțe în preparate poate reprezenta un real pericol pentru organism spun specialiștii.
Antiaglomeratul este considerat nociv pentru corpul uman. De altfel, este mai periculoasă reacția acestuia în timpul preparării mâncării prin fierbere. Mai exact, la peste 100 de grade, Antiaglomerantil E536 se transformă în cianură de potasiu.
Variantele ideale ale sării de consum indicate de nutriționiști le reprezintă sarea de mare sau sarea de mină.