Marea majoritate dintre noi încercăm să alem o alimentație cât mai sănătoasă, iar în acest scop credem că ne ajută fructele și legumele. Se pare să acestea nu mai sunt așa sănătoase din cauza soluțiilor cu care sunt tratate.
Studiile arată că o persoană care consumă fructe sau legume ingerează până la 10 pesticide diferite.
Merele, deși le considerăm foarte sănătoase, se află în topul celor mai nesigure alimente, specialiștii descoperind cel puțin un pesticid în 98% din monstrele testate. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor au efectuat studiile pe produse cumpărate din piață. Citricele şi căpşunele sunt și ele pline de pesticide.
Locul I în topul celor mai toxice legume este cartoful, acesta conținând cel mai mare număr de pesticide.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor au făcut o listă cu cele mai nesigure alimente: cartofi, căpșunele, merele, nectarine, piersici, țelină, struguri, cireșe, spanac, ardei gras, roșii, castraveți.
Alimentele care conțin cele mai puține pesticide sunt: avocado, porumb, ananas, varză, mazăre, ceapă, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete, pepene.
Autoritățile au făcut o listă și de reguli pentru consumarea alimentelor:
- spală bine fructele și legumele cu apă călduță
acolo unde este cazul; - curăță-le de coajă pentru a reduce cantitatea de pesticide la care te poți expune
evită să mănânci fructe și legume cultivate în extrasezon, atunci folosindu-se cele mai multre substanțe chimice; - spală roșiile, piersicile, merele, perele etc., timp de cel puțin trei minute, după care lasă-le într-un vas cu apă în care ai adăugat puțin bicarbonat de sodiu;
- cumpără o soluție eco pentru spălarea fructelor și legumelor, o poți găsi în orice magazin Plafar. O pulverizezi, aștepți câteva secunde, apoi clătești și poți consuma liniștit fructul sau leguma fără pesticide. Și fără alte chimicale sau bacterii, care sunt dizolvate odată cu pesticidele.