Toată lumea dorește să mănânce sănătos, iar în alimentația zilnică încercăm pe cât posibil să avem lactate, legume și fructe, din care organismul să extragă vitaminele necesare.

Specialiștii în nutriție trag un semnal de alarmă asupra brânzei topite. Deși este un produs foarte mediatizat ca fiind sănătos, se pare că aceasta este făcută din resturi de brânză, îmbogățită de aditivi și foarte mulți fosfați. Toate acestea împiedică organismul să asimileze calciul.

Brânza topită se obţine prin încălzirea uneia sau mai multor varietăţi de brânzeturi, în oale de topire, cărora li se adăugă săruri de topire – polifosfați şi citraţi. Brânza topită din comerţ este plină de E-uri, apă și grăsime.

Problemele de sănătate care pot apărea în urma consumului de E-uri sunt: cancerul, alergiile, dereglările hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale şi ale ficatului, tulburările hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburările nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS) a realizat un studiu în anul 2011 cu 61 de sortimente de brânză topită de pe piață. În urma analizelor, specialiștii au constat că toate sortimentele analizate conțin aditivi, nici un sortiment nefiind bio.

„Fie că este felii, triunghiuri, la sul sau la cuburi, brânza topită este întâlnită des în alimentaţia românilor. ANPCPPS România a studiat etichetele şi a aflat pentru consumatori câte E-uri conţin aceste produse. Rezultatele au dovedit că, din cele 61 de produse comparate, nu există niciun sortiment de brânză topită care să nu conţină E-uri. Astfel, găsim produse care conţin peste 10 E-uri, cât şi produse care conţin un număr minim de E-uri, respectiv doar două”, se preciza în comunicatul ANPCPPS.