În perioada postului, oamenii caută numeroase alternative ale produselor de origine animală pe care să le consume. De altfel, acest obicei este urmat totodată si de vegetarieni și chiar vegani. Goana după o astfel de produse care ajung să fie consumate des, poate duce la probleme grave. O spun chiar medicii nutriționiști care lansează un avertisment în acest sens.
Produse „vegetale” care îți distrug sănătatea
Mezeluri de post, chiftele vegetale, brânză fără lapte sau chiar șnițele sunt printre alimentele pe care le regăsim pe rafturile supermarketurilor în această perioadă. Așezate în „raftul verde” al magazinelor, acestea ar trimite pe oricine cu gândul la faptul că sunt produsele sănătoase pe care ar trebui să le alegem mereu . În realitate însă nu ar fi chiar așa.
Piața produselor vegetale a luat amploare în ultimii doi ani în România. Astfel, statisticile arată că vânzările la aceste produse au crescut cu aproape 70%. S-a ajuns ca sectorul alimentar vegetal să aibă în țara noastră o piață de aproape 164 de milioane de lei.
Produsele vegetale sau „plant based” așa cum sunt denumite pe etichete sunt departe însă de a fi și sănătoase. Cel puțin acest lucru este descris de nutriționiști.
Conform acestora, aceste produse nu au o valoare nutritivă care să ne determine să le consumăm. În plus, ar conține grăsimi care de pot dăuna. Nu trebuie să uităm însă de numeroșii aditivi pe care aceste produse îi au în compoziție.
Cel mai popular produs în categoria aceasta rămâne laptele vegetal. Regăsit de multe ori pe rafturi ca fiind pregătit din soia, ovăz, cocos, migdale și chiar din orez, laptele vegetal nu este întotdeauna varianta sănătoasă a ingredientului pe care să-l adaugi în cafea.
„Sunt o mulțime de produse pe care industria alimentară ni le oferă ca să imite preparatele de origine de animală. Ajungem la niște ciudățenii alimentare, șnițel sau cașcaval vegetal, lucrurile acestea se îndepărtează de ingredientele din natură. Pentru ca industria alimentară să poată da formă și gust unor astfel de produse, e nevoită să aducă din exterior tot felul de substanțe chimice. O dată vorbim de emulsifiant și de substanțe care să lege ingredientele între ele, apoi o mulțime de conservanți și de agenți care să potențeze gustul.”, a explicat Mihaela Bilic.
Cel mai indicat este să ne preparăm acasă produsele vegetale pe care să le consumăm. Laptele de migdale poate fi pregătit cu ușurință din migdale hidratate de exemplu.