Reclamă
Reclamă

Noi detalii ies la iveală despre condițiile șocante din azilul de la Călugăreni, unde un bărbat a murit în condiții suspecte. Ioan Merdariu a decedat în noaptea de 6 decembrie 2023, iar circumstanțele morții sale rămân încă un mister pentru anchetatori și un coșmar pentru personalul de serviciu. Aceștia povestesc despre un șir de decese care i-au marcat profund și despre lipsa de sprijin din partea conducerii centrului.

Asistentul și femeia de serviciu care erau de gardă în noaptea decesului își amintesc cu groază acea noapte teribilă. „Sunt depresiv. După ce a murit domnul Merdariu? Chiar înainte”, spune unul dintre ei. Angajații vorbesc despre starea precară a sănătății psihice în care se află, fără sprijin real de la conducerea centrului. Directorul centrului, Lorand Schmidt, a declarat: „Am văzut pe el că are 40 kg. Am fost împreună la controlul medical care urmează. Acuma o să facem controlul medical periodic la medicina muncii. Medicul de medicina muncii atâta i-a recomandat, să ia legătura cu un psiholog, să facă psihoterapie și am înțeles că face și atât. A primit aviz.”

Rodica Merdariu, sora bărbatului decedat, mărturisește despre o infecție tratată pe ascuns în centrul de la Călugăreni, spunând că a fost nevoită să își ducă fratele la spital pentru că directorul nu a chemat ambulanța: „În decembrie primesc un telefon seara, am fost la el duminică seara, era bine, urma ziua lui, sâmbăta următoare.”

Reclamă

Georgiana Pascu, manager de proiect la Centrul de Resurse Juridice, susține că nu au fost efectuate investigații pentru a determina cauzele decesului: „Din discuțiile pe care le-am purtat cu îngrijitorii, personalul medical și alți rezidenți, inclusiv tutorele acestui domn, a reieșit că nu au primit niciun fel de întrebare, nu au fost întrebați deloc cum s-a petrecut decesul, ce s-a întâmplat între momentul în care îngrijitoarea i-a cerut asistentului medical să intervină și ce fel de măsuri au luat până la momentul la care a venit ambulanța în centrul respectiv.”

Condițiile din centru au atras atenția și agențiilor statului. Romi Mihăescu, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, a criticat managementul centrului: „M-au surprins total reacțiile domnului director de la centrul de la Călugăreni. Reacțiile și cea mai importantă reacție negativă pe care o am vizavi de dânsul a fost că nu a solicitat salvarea pentru că trebuia programarea. N-am auzit niciodată de așa ceva, absolut nimeni, cu atât mai mult că domnul director este și medic de profesie.”

În prezent, mai multe instituții efectuează controale la centrul din Călugăreni. Cristian Răduț, director AJPIS, a declarat: „Colegii mei, inspectorul social, au ridicat documentele de la acest centru. Am înștiințat și alte instituții de control referitoare la acest caz și exemplific aici Direcția de Sănătate Publică Mureș și Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureș. În urma vizualizării materialului dumneavoastră, am considerat că sunt ele anumite elemente care pun în pericol viața beneficiarilor.” Președintele Consiliului Județean Mureș a declarat că așteaptă rezultatul anchetelor înainte de a lua o decizie cu privire la demiterea directorului.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro