Reclamă

Oamenii de știință au identificat piața de fructe de mare din Wuhan, China, drept locația de unde a pornit pandemia de COVID-19, respingând teoria conform căreia virusul SARS-CoV-2 a fost scăpat dintr-un laborator. Studiul internațional, publicat joi, se bazează pe teste genetice prelevate de la animale vândute în această piață în 2019.

Echipa de cercetători a analizat mostre genetice prelevate de la piața din Wuhan și a identificat mai multe specii sălbatice drept sursa probabilă a virusului care a declanșat pandemia. Deși liliecii sunt considerați purtători inițiali ai virusului SARS-CoV-2, se propune că o specie sălbatică intermediară l-a transmis oamenilor la piață, unde se vindeau animale vii.

Studiul contrazice teoria conform căreia virusul ar fi scăpat de la Institutul de Virusologie din Wuhan, unde se studiau coronavirusuri de lilieci. Cercetătorii, inclusiv Ed Holmes de la Universitatea din Sydney, au reanalizat datele din 800 de probe colectate de Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor de la începutul anului 2020. Holmes declară: „Am analizat aceste date pentru a determina ce specii erau prezente și unde au fost găsite în piață, în special în legătură cu locul în care a fost găsit SARS-CoV-2.”

Chiar dacă studiul indică clar o origine zoonotică naturală a SARS-CoV-2 în piața Huanan, cercetătorii nu pot exclude complet ca virusul să fi fost adus de un om infectat care manipula animale. Zach Hensel de la Universitatea NOVA din Lisabona subliniază că folosirea simplă a echipamentului individual de protecție ar fi putut preveni răspândirea virusului.

Concluzia studiului subliniază importanța monitorizării tranzacțiilor cu animale sălbatice, având în vedere impactul global al pandemiei. Aceștia au demonstrat că, la începutul focarului, foarte puțini oameni au fost infectați înainte ca virusul să fie răspândit din piață.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro