Sarea este ingredientul principal care dă gust mâncării. Așadar, toți bucătarii folosesc acest ingredient pentru a da un plus de gust și savoare preparatelor. Cei mai mulți aleg să folosească sarea de mare în loc de cea de masă. Totuși, care este diferența dintre cele două?
Sarea de masă mai este denumită și ca sarea de bucătărie. Ea poate fi comercializată rafinată sau nerafinată. Acest tip de sare poate prezenta urme gri, care pot fi minerale, alge sau chiar bacterii marine. Din cauza acestor impurități, dau acestui tip de sare o savoare aparte.
Sarea rafinată este cea spălată, în timpul procesării, pentru a scăpa de toate impuritățile. Mai mult, acest tip de sare conține și alte substanțe pentru îmbunătățirea calității. Ea poate să aibă până la 3% sare marină și 15% alte săruri. De asemenea, unul dintre minerelele care se adaugă este iodul și astfel se obține sarea iodată, iar altul este potasiul.
Sarea este un element de bază în prepararea mâncărurilor. Este folosită în industria conservelor, în tăbăcărie și în industria chimică.
Pe de altă parte, sarea de mare diferă de cea de masă. Atât prin procesul de producție, cât și prin mineralele pe care le conține. Sarea de mare este obținută prin deshidratarea apei de mare și are foarte multe minerale precum calciu, potasiu și magneziu, spre deosebire de sarea de masă.
Sarea de mare este prelucrată pe vreme caldă, în mod natural, atunci când razele soarelui ajută la deshidratarea apei. Cu toate că această sare trece printr-un proces de curățare, absolut toate mineralele rămân intacte.
Cât de sănătoasă este sarea?
Sarea contribuie la creșterea presiunii osmotice intracelulare și a presiunii sanguine. Specialiștii recomandă consumul a maximum 5 grame de sare pe zi. Dacă sarea este consumată în exces, aceasta poate duce la probleme grave de sănătate, precum creșterea presiunii arteriale, disfuncții cardiovasculare, infarct sau chiar cancer stomacal.