Începând cu ziua de 15 noiembrie vor fi patruzeci de zile până la Crăciun, iar în Biserica Ortodoxă începe Postul Nașterii Domnului!
Perioada de 40 de zile de post, cunoscută și sub numele de Postul Crăciunului, este momentul în care Biserica Ortodoxă oferă credincioșilor perioade de post și reflecție pentru a se focaliza asupra vieții spirituale, pentru a-i provoca și pentru a-i ajuta să facă schimbări, în timp ce trăiesc Sfânta Naștere a Domnului și Mântuitorului nostru într-un mod real și semnificativ.
Postul Nașterii Domnului este asemănător postului din Postul Paștelui, dar nu la fel de strict
Postul Nașterii Domnului este una dintre cele patru perioade principale de post pe parcursul anului ecleziastic. Începând la 15 noiembrie și încheindu-se la 24 decembrie, Postul Nașterii Domnului le oferă persoanelor posibilitatea de a se pregăti pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru întrupat din 25 decembrie.
Acesta este momentul în care, în Biserica Ortodoxă, se atrage atenția asupra marelui mister al Întrupării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în timp ce așteptăm venirea Sa, anticipând marea bucurie a nașterii Sale în ziua de Crăciun.
Pentru pregătire, Biserica le cere credincioșilor să participe la un post prin abținerea de la anumite alimente și băuturi, în special de la carne, pește, produse lactate, ulei de măsline și vin, precum și prin concentrarea mai profundă asupra rugăciunii și milosteniei.
Postul implică, de obicei, abținerea de la anumite alimente. Se abțin ouăle, lactatele, carnea de pasăre, carnea roșie, produsele din carne, uleiul, peștele și vinul. Cu toate acestea, unele dintre aceste alimente sunt permise în anumite momente pentru majoritatea celor care postesc.
Sâmbăta și duminica, se poate consuma pește, ulei și vin.
Uleiul și vinul sunt permise, de asemenea, marțea și joia, cu unele excepții. Peștele, vinul și uleiul sunt permise în zilele de 16 noiembrie, 30 noiembrie, 4, 6, 12 și 20 decembrie.
Nu se poate consuma pește în perioada 20-24 decembrie, iar în această perioadă se cântă imnuri. De la 20 decembrie încolo este un post strict, vinul și uleiul fiind permise doar sâmbătă și duminică.
După slujba din Ajunul Crăciunului , este tradiție să te întorci acasă de la biserică și să întrerupi postul bucurându-te de o masă îmbelșugată cu familia și prietenii.