Reclamă

Mai multe organizații neguvernamentale au atras atenția asupra ordonanței de urgență adoptată joi de Guvern, prin care a fost stabilit calendarul alegerilor prezidențiale și regulile pentru campania electorală. Acestea afirmă că prevederile introduse de Executiv au fost adoptate fără o dezbatere publică, lucru care ar putea afecta drepturi fundamentale și reprezenta „o amenințare la adresa libertății de exprimare”.

„Elaborarea și discutarea netransparentă și fără consultarea actorilor cheie a unor reguli fundamentale legate de organizarea alegerilor este de neacceptat. Proiectul nu a fost pus în dezbatere publică și nici nu a ajuns pe masa Consiliului Economic și Social”, precizează comunicatul de presă al celor 11 ONG-uri implicate.

Aceste organisme subliniază că, până în prezent, autoritățile publice responsabile de organizarea alegerilor, precum Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), nu au publicat un raport privind neregulile semnalate în procesele anterioare. „Președintele Autorității Electorale, Toni Greblă, a declarat că alegerile au fost organizate impecabil, ignorând problemele fundamentale care au dus la anularea scrutinului, inclusiv eșecul controlului finanțării electorale”, adaugă sursa citată.

Reprezentanții societății civile consideră că încrederea oamenilor în procesul electoral a scăzut semnificativ și solicită autorităților un cadru legal clar și previzibil pentru a asigura condiții egale pentru toți candidații. Aceștia atrag atenția că este „inacceptabil” ca Guvernul să adopte reglementări electorale fără o dezbatere publică și că Articolul 15 al Ordonanței este „neclar”.

Criticii subliniază că reglementările adoptate includ norme care pot afecta libertatea de exprimare, cum ar fi impunerea unor reguli privind postările pe rețele sociale personale, fără a preciza că acestea ar trebui să se aplice doar actorilor politici sau materialelor publicitare. „O definiție largă a publicității politice reprezintă o amenințare la adresa libertății de exprimare”, afirmă ONG-urile.

Pe de altă parte, guvernul a prevăzut amenzi pentru platformele de socializare, însă aceste reglementări par să ignore că sancționarea acestora revine Comisiei Europene, conform Regulamentului DSA al Uniunii Europene. Rămân nerezolvate și aspectele privind transparența finanțării politice și electorale, cum ar fi publicarea unor rapoarte intermediare de finanțare sau tipologia materialelor permise în campanie.

Organizațiile ONG evidențiază că, fără o dezbatere publică autentică, riscul este ca ordonanța să restricționeze comunicările politice legitime și să sporească neîncrederea cetățenilor față de instituții și partide politice. Scrisoarea de protest a fost semnată de organizații precum Expert Forum, Asociația pentru Tehnologie și Internet, ActiveWatch, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Studiul Democrației, și altele.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro