Guvernul Ciolacu 2 se pregătește să adopte astăzi ‘ordonanța trenuleț’, un act normativ care a provocat deja un val de proteste și nemulțumiri din partea sindicatelor și organizațiilor din diverse domenii. Studenții, angajații din penitenciare și sindicatele din învățământ au reacționat față de măsurile propuse, iar protestele se intensifică.
Reprezentanții ANOSR au depus luni dimineață la Palatul Victoria o listă cu peste 35.000 de semnături împotriva modificărilor care limitează reducerea la transportul feroviar pentru studenți. Printr-un comunicat de presă, ANOSR a precizat că a solicitat o întâlnire urgentă cu oficialii guvernamentali, subliniind necesitatea menținerii reducerii de 90% la biletele de tren pentru studenți. „Așteptăm ca guvernanții să ne primească la discuție fie înaintea desfășurării ședinței de Guvern, fie să ne invite în cadrul ședinței pentru a putea susține punctul de vedere al tuturor studenților din România”, se arată în comunicatul News.ro.
Angajații Penitenciarului Poarta Albă au protestat față de tăierile salariale rezultate din „ordonanța trenuleț”, susținând că pierderile salariale vor fi de cel puțin 2.000 de lei. Liderul sindicatului, Bogdan Trăistaru, a declarat că, prin tăierea sporurilor pentru zilele de weekend și sărbători, orice polițist de penitenciar va fi afectat financiar. „În ordonanță este stipulat că indemnizația de hrană este înghețată la nivelul lui decembrie sau noiembrie 2024”, a afirmat Trăistaru.
Sindicatele din învățământ, inclusiv Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, se opun înghețării salariilor în 2025. Aceștia cer guvernului să respecte angajamentele făcute în urma grevei din mai-iunie 2023 și să nu suspende aplicarea unor legi importante pentru educație. Într-un comunicat comun, sindicatele critică tratamentul acordat profesorilor și lipsa investițiilor în educație comparativ cu alte state, conform unui raport UNESCO.
În sectorul energetic, Federația Patronală a Energie și-a exprimat nemulțumirea față de introducerea „taxei pe stâlp”, considerând-o excesivă și posibil dăunătoare pentru investiții. Ei avertizează că taxa de 1,5% aplicată construcțiilor speciale ar putea determina companiile să renunțe la investiții și să afecteze tranziția energetică și securitatea energetică.
Guvernul României urmează să aprobe proiectul ordonanței în ședința de luni, aflată în desfășurare de la ora 13:00. Documentul, publicat anterior de Ministerul Finanțelor, include măsuri care afectează salariații, pensionarii și propune prorogarea aplicării unor acte normative.