Ordonanţa care face referire la modificările din Sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial. Înainte de publicare, ministrul sănătăţii a anunţat că ordonanţa va conţine mai multe modificări, mai ales cele legate de activităţile desfăşurate în spitalele private, mai ales pe secţiile destinate urgenţelor.

Întrebat dacă programele de Diabet, Oncologie şi Dializă vor fi bugetate şi la clinicile private, ministrul a răspuns:

„Nu a fost nicio modificare. Întotdeauna la aceste programe ale Casei, din 2014, statul este excedat pe toate domeniile după cum ne-a sesizat și UE. Un pacient din 2 mor în spitalele noastre inutil. Avem prea mulți pacienți, prea puține spitale. Ne chinuim să construim spitale regional și am reușit să punem acest proiect de infrastructură atât de important pentru pacienții doin România în linie dreptă, dar știți foarte bine că primele spitale regionale vor fi construite în 2027. Și avem în Iași, Cluj și Craiova. Ce facem în restul țării? Trebuie să ne modernizăm spitalele publice pe care le avem”, a mai spus Costache.

Legat de modificările ordonanţei, la articolul 111 din Lege se introduce un aliniat cu următorul cuprins: „Lista spitalelor private în cadrul cărora se pot organiza servicii medicale private de urgență se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în urma verificării respectării standardelor prevăzute la alin. (2). În vederea verificării standardelor menționate la alin. (2), spitalele private vor depune la Ministerul Sănătății documentația stabilită prin hotărârea Guvernului”.

„cheltuielile pentru îngrijirea pacienților aflați în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecțiuni acute grave care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de către spitale private cu casele de asigurări de sănătate vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. Sumele aferente decontului per caz nu pot depăși sumele decontate pentru cazuri similare în sistemul public de urgență”, mai prevede articolul.