Ordonanţa de urgenţă nr. 51/2019 Mureş atrage atenţia asupra stării de urgenţă cu privire la transportul elevilor din România, susţinând demersurile pe care Consiliul Naţional al Elevilor le-a înaintat pentru a împiedica Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 51/2019, ce presupune scoaterea transportului din sfera serviciilor publice şi scăderea drastică a echităţii acestuia. Astfel, tragem un semnal public de alarmă alături de colegii noştri din toată ţara, pentru a determina parlamentarii să respingă proiectul de lege ce ar avea să limiteze accesul la şcolarizare.

Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, în cursul zilei de ieri, scrisori deschise către grupurile parlamentare din Parlamentul European prin care a cerut să se alăture demersului prin care Ordonanţa de urgenţă nr. 51/2019 să fie respinsă de parlamentarii din România. De asemenea, structura de reprezentare a tuturor elevilor din România a sesizat Comisia Europeană pentru a interveni în rezolvarea problemei privind transportul pentru elevi pe plan naţional. În acelaşi timp au sesizat şi OBESSU – the Organising Bureau of European School Students’ Unions, structura de reprezentare a elevilor la nivel european, care şi-a arătat interesul pentru acest demers şi susţine public respingerea parlamentară a OUG 51, printr-o scrisoare deschisă.

Ordonanţă de urgenţă, care este în contradicţie cu un act normativ superior, anume Regulamentul (CE) nr. 1370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1191/69 şi nr. 1107/70 ale Consiliului, îi eliberează pe transportatori de obligaţia de a subvenţiona transportul elevilor.

În zilele ce urmează, reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor Mureş vor pune presiune pe parlamentarii din judeţul Mureş să respingă OUG 51/2019 şi să militeze, cot la cot cu elevii, pentru un sistem educaţional accesibil, echitabil şi calitativ.