Potrivit site-ului Senatului, Ordonanța de Urgență privind alegerile parlamentare anticipate a fost înregistrată astăzi, urmând a fi luni pe ordinea de zi a Biroului permanent. Ordonanța de urgentă a fost adoptată de către Guvernul Orban pe data de 5 februarie.

Inițial OUG a fost publicată în Monitorul Oficial și apoi a fost trimisă către Senat.

Titus Corlățean, vicepreședintele Senatului a precizat faptul că a dispus trecerea actului normativ pe ordinea de zi pentru luni.

„Consiliul face precizarea că a primit solicitarea de a emite aviz pe 5 februarie, zi în care Guvernul a fost demis de Parlament. Ori ca o Ordonanţă (…) să fie adoptată este necesar avizul prealabil Consiliului Legislativ. Consiliul spune în termeni foarte clari (…) că adoptarea OUG este neconstituţională. (…) Mi se pare extrem de grav ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere juridic, constituţional. Şi Consiliul ne confirmă, într-un act oficial, că s-a comis o ilegalitate. OUG modifică aspecte privind alegerea Parlamentului cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare, fie ele la termen sau anticipate. Este o nouă gravă încălcare a Codului de conduită în materie electorală al Comisiei de la Veneţia. Guvernul PNL Orban încalcă Constituţia şi legislaţia privind competenţele Consiliului legislativ. (…) De asta vreau să discutăm cu colegii din Biroul permanent (…) Vom stabili paşii procedurali pe care trebuie să-i facem”, a declarat, vineri, Corlăţean, pentru AGERPRES.

Potrivit lui Corlăţean, „această odioasă ordonanţă de urgenţă schimbă radical anumite reguli, legalizează turismul electoral pe faţă, fără niciun fel de rezerve, cu doar câteva luni înainte de alegeri”.

„Aici avem de-a face cu un act legislativ adoptat de Guvern cu cea mai gravă încălcare a competenţei legiuitoare a Parlamentului în materie electorală”, a adăugat Corlăţean.

Actul normativ prevede trei zile de vot pentru diasporă, posibilitatea de a vota la orice secție și dublarea numărului de parlamentari din diasporă.

Ordonanţa reduce termenele pentru ca alegerile anticipate să poată avea loc. Termenul stabilit prin OUG este de 50 de zile pentru anunţarea datei alegerilor parlamentare după dizolvarea Parlamentului.