În cursul zilei de luni, mai mulți lideri politici au anunțat că este posibil să voteze împotriva prelungii stării de urgență. Motivele invocate de aceștia ar fi măsurile luate de Guvern, care nu sunt responsabile.

Marți seara, premierul Ludovic Orban a venit cu un răspuns cu privire la acuzațiile aduse Guvernului. Premierul susține că nu crede că PSD, ALDE și Pro România, cele 3 partide care au precizat că vor vota împotriva prelungirii stării de urgență, vor face așa cum au avertizat.

Orban crede că cei trei lideri politici profită de situație pentru a câștiga capital electoral, iar dacă nu vor vota prelungirea stării de urgență își vor asuma.

”Prelungirea stării de urgență trebuie făcută și din cauza prognozelor. Ele sunt pe varianta optimistă și pe cea mai puțin optimistă. Vârful ar fi între 20 aprilie și 5 mai. E necesară menținerea acestor măsuri.

Văd declarații politice care nu țin cont de realitate, parcă simt o încercare de a stoarce capital electoral dintr-un necaz al oamenilor, din restrângerile unor libertăți, dar ele sunt necesare. Noi urmărim evoluția opiniei cetățenilor, există un sprijin în cetățeni pentru toate aceste măsuri. E o judecată de bun simț: cu cât avem mai puține persoane care se îmbolnăvesc, cu atât vârful va fi mai redus și vom reveni mai ușor. Îmi pare rău să văd oameni care se pretind lideri sunt mai puțin maturi decât cetățenii.

Suntem deschiși la orice propunere care e bună, nu de propuneri care parcă sunt născute de niște oameni care și-au pierdut uzul rațiunii și realitatea. Nu cred că vor vota împotriva decretului, și-ar asuma o răspundere uriașă. Nu poți să ignori opiniile medicilor epidemiologi, a specialiștilor. A nu vota decretul înseamnă încetarea imediată a stării de urgență și a oricărei măsuri. Nu va mai exista nicio limitare a deplasărilor, nicio restricție economică, sportivă, culturală, înseamnă că nu mai există nicio posibilitatea de a determina restrângerea răspândirii virusului. Până nu ai trecut de vârful epidemiei, orice măsură luată poate duce la creșterea numărului de infectări.”, a spus Ludovic Orban.