Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier în această după-amiază, chiar înaintea votului de învestire. Această retragere a făcut ca Ludovic Orban să rămână premier. Șansele sunt mari ca Klaus Iohannis să îl propună din nou pe Orban pentru această funcție.
Premierul interimar a fost invitat în această seară la ședință de urgență de la sediul MAI, iar la sfărșitul acesteia a participat la conferința de presă.
”Numărul de persoane infectate arată că toate deciziile pe care le-am luat au generat efecte. Am putut să împiedicăm ca persoanele care au fost diagnosticate să împrăștie virusul spre familii, prieteni, colegi de birou.
După cum aţi putut constata, persoanele care au fost depistate ca fiind infectate aproape toate fie erau în carantină, fie erau în izolare la domiciliu ca măsură de protecţie la intrarea în ţară sau ca urmare a anchetei epidemiologice. Ca urmare a măsurilor pe care le-am luat, am putut să împiedicăm ca persoanele care au fost diagnosticate să împrăştie virusul. Din cauza asta cred că trebuie să ne concentrăm pe câteva direcţii de acţiune: întărirea Direcţiilor de Sănătate Publică şi schimbarea de urgenţă a acelora care nu-şi fac datoria, nu putem accepta director care e în concediu medical de o lună sau care sabotează. DSP-urile sunt vitale în efortul pe care-l facem.
Este de estimat cu siguranţă o creştere a numărului de persoane care trebuie supuse anchetei epidemiologice, (…) pentru a identifica de urgenţă, înainte să existe riscul de propagare, persoanele cu care au intrat în contact (cei infectaţi – n.r.). Va trebui să identificăm resurse umane pe care să le punem la dispoziția DSP. Încă o chestie care ţine de pregătirea reţelei spitaliceşti, pentru a primi pacienţi. Sigur că deocamdată avem un număr de persoane diagnosticate mic, dar noi trebuie să avem o gândire de perspectivă. Trebuie să pregătim gradual, practic, spitalele care au capacitatea de a asigura tratamentele sau specialiştii necesari, au secţiile necesare şi au terapia intensivă, astfel încât să putem face faţă unei eventuale creşteri a numărului de pacienţi care necesită tratament. În toată gândirea care există de acum încolo trebuie să existe întotdeauna o rezervă lăsată, un număr de paturi, atât la terapie intensivă, cât şi în alte secţii unde trebuie făcut tratamentul, astfel încât spitalele, pe rând, să aibă capacitate să primească pacienţi care să fie trataţi în cele mai bune poziţii. Avem 15-16 spitale la care trebuie să apelăm la specialiști. Trebuie să vedem spitalele cu terapie intensivă ca să putem face față, trebuie lăsată o rezervă pentru ca spitalele să primească pacienți. Să nu exagerăm pericolul și să îl tratăm mai periculos decât este în realitate.”, a spus Ludovic Orban.
Orban a precizat că este nevoie de implicarea serviciilor sociale de la nivelul administraţiei locale şi că autorităţile centrale sunt dispuse să asigure fonduri celor locale pentru gestionarea cazurilor.
În ceea ce priveşte spitalele, Orban a spus că acestea trebuie pregătite „gradual”, astfel încât să poată face faţă unei eventuale creşteri a numărului de pacienţi care vor avea nevoie de tratament. El a mai spus că trebuie lăsată „o rezervă”, un număr de paturi astfel încât spitalele care au secţii de terapie intensivă, dar şi în alte secţii, să poată trata pacienţii.
Orban a reclamat „o avalanşă de informaţii false, de minciuni gogonate” de pe urma cărora unii caută să aibă „câştig politic”, acuzând că astfel de informaţii au fost transmise atât în mediul online, cât şi în mass-media.
Orban a cerut buna gestionare a bazelor de date ale instituţiilor şi interconectarea acestora, astfel încât „decidenţii să aibă toate informaţiile necesare pentru a interveni”.
El a spus că furnizorii de utilităţi trebuie informaţi înainte de a interveni la o persoană aflată în izolare la domiciliu, pentru a se evita infectarea angajaţilor acestora.
În ceea ce priveşte transportul de marfă, şeful Guvernului a spuse că acesta nu poate fi „distrus” şi că trebuie găsite soluţii pentru a nu fi împiedicat acest tip de transport.
„Dacă noi distrugem schimburile comerciale vom crea pagube suplimentare mediului economic. În orice decizie pe care o luăm trebuie să avem grijă şi de impactul economic, pentru că viaţa merge înainte, economia trebuie să funcţioneze”, a mai spus Orban.