În România, mai exact în Dobrogea, există un oraș subteran, despre care se spune că e malefic, chiar blestemat. Se pare că mulți dintre cei care au coborât să îl viziteze, nu s-au mai întors niciodată.
Dobrogea nu are multe peşteri, dar câteva dintre ele sunt remarcabile. Peştera Limanu, numită şi Peştera Caracicola sau Peştera La Icoane este printre ele. Aceasta este, de când a fost descoperită, un mister pentru specialiști.
Peştera Limanu, orașul subteran din România despre care se spune că e malefic
Cu lungime de cca 4.000 metri, Peștera Limanu, considerat un adevărat oraș subteran, este de departe cea mai lungă peşteră dobrogeană.
Spre deosebire de majoritatea peşterilor unde apele şi-au croit galerii principale din care ies galerii secundare, exact ca străzile unui oraș, proiectatul din acest nu s-a „ocupat” deloc de sistematizarea drumurilor din interior.
Acest lucru înseamnă, de fapt, că cine intră să se plimbe în interior, are toate șansele să se piardă. Probabil, tocmai din această cauză mulți dintre aventurieri nu au mai ajuns la suprafață.
Şi mai bizar este aspectul unor galerii, care au secţiune rectangulară foarte regulată, de ca şi cum au fost cioplite de om. În realitate este vorba de o morfologie specifică peşterilor dezvoltate în calcare cu stratificaţie orizontală, în ceea ce geologii denumesc structuri tabulare, scrie site-ul natgeo.ro.
Despre peşteră s-au spus tot felul de poveşti fanteziste. Localnicii încearcă să vă convingă că galeriile ajung sub sat, în beciuri şi pe sub fântâni pe unde ies lilieci, ba chiar răzbat până în Bulgaria, mai scrie sursa citată.
De Peștera Limanu se leagă și alte legende
De orașul subteran numit Peștera Limanu se leagă și alte povești terifiante. Se spune că acolo ar fi o poartă către lumea de dincolo de moarte și că tot felul de zgomote dubioase se aud din adâncuri.
Totuși, pentru această legendă specialiștii au o explicație științifică. Potrivit lor, zgomotele ar fi, de fapt, provocate de vântul care străbate numeroasele galerii ale orașului subteran, dar sunt percepute diferit de psihicul uman.