Într-o descoperire remarcabilă, arheologii au reuşit să localizeze oraşul mayaş Valeriana, un centru urban dispărut de secole, care a fost identificat sub jungla densă din Mexic datorită tehnologiei avansate Lidar. Aceasta a relevat existența mai multor piramide, terenuri de sport și amfiteatre într-o întindere de 16,6 km² în statul Campeche. „Am găsit orașul Valeriana, din întâmplare”, a dezvăluit Luke Auld-Thomas, doctorand la Universitatea Tulane, referindu-se la momentul în care a descoperit această comoară arheologică.
Auld-Thomas a identificat orașul pe baza unui studiu Lidar realizat de o organizație mexicană, care monitorizează mediul. Datele analizate sugerează că Valeriana ar fi fost populația de până la 50.000 de locuitori la apogeul sau, între anii 750 și 850 d.Hr., un număr considerabil mai mare decât populația actuală din regiune. Orașul mayaș a fost numit Valeriana datorită unei lagune din vecinătate.
Teoria conform căreia „regiunile tropicale erau locuri unde civilizațiile mergeau să moară” a fost contestată prin această descoperire, subliniind rolul înfloritor și organizarea sofisticată a civilizațiilor mayașe. Proximitatea orașului, situat la doar 15 minute de mers pe jos de un drum principal, indică posibilitatea ca localnicii să cunoască existența ruinelor de mult timp, chiar dacă niciun arheolog nu a vizitat oficial locul.
Declinul civilizațiilor mayașe, inclusiv cel observat la Valeriana, a fost influențat de densitatea demografică asociată cu schimbările climatice, conflictele armate și invazia spaniolă din secolul al XVI-lea. Descoperirea sugerează și rolul important pe care aceste orașe l-au avut în istoria regiunii. Un alt set de descoperiri, folosind aceeași tehnologie, a adus la lumină orașul învecinat Ocomtún, situat în jungla sudului Mexicului, în cadrul sitului arheologic Balamku din Peninsula Yucatan.
Descoperirea orașului Valeriana evidențiază potențialul enorm al tehnologiei Lidar în explorările arheologice moderne. Aceste progrese permit cartografierea rapidă a suprafețelor întinse acoperite de vegetație, facilitând dezgroparea misterelor civilizațiilor dispărute.