Într-unul dintre cele mai agitate orașe din România, un scandal politic a izbucnit și a dus la instaurarea celor mai mari taxe și impozite locale. Astfel, locuitorii orașului Bacău se vor confrunta cu o povară financiară grea în anul 2024.

Situația a apărut în urma unei decizii scandaloase a primarului Lucian Daniel Stanciu Viziteu de a retrage de pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind stabilirea valorii taxelor și impozitelor locale.

Propunerea opoziției de reducere a unor taxe și impozite, ca urmare a colectării scăzute la nivel local, a generat un conflict între partidele politice și a dus la retragerea proiectului. Ultima zi în care se putea stabili nivelul taxelor și impozitelor locale pentru anul 2024 a trecut neobservată, iar acum locuitorii orașului Bacău vor fi nevoiți să plătească mai mult decât și-ar fi dorit.

Scandal politic în Bacău

Unul dintre politicienii din opoziție, avocatul Gigi Nucu Candet, a punctat faptul că executivul local nu a reușit să colecteze sumele propuse și ar fi trebuit să se consulte cu cetățenii înainte de majorarea taxelor. Invers, primarul Bacăului a argumentat că majorările sunt necesare pentru a asigura servicii publice de calitate.

Viceprimarul orașului Bacău, Cristian Ghingheș, a reacționat vehement la retragerea proiectului și avertizează asupra unei dublări a nivelului taxelor și impozitelor în cazul menținerii deciziei primarului. Aceasta ar însemna impozite de la 0,1 la 0,2 pentru imobilele persoanelor juridice și o creștere de la 0,8 la 1,3 pentru apartamentele persoanelor fizice. Viceprimarul consideră retragerea proiectului iresponsabilă și în afara legii.

Orașul în care cetățenii vor plăti taxe și impozite de două ori mai mari. De ce se majorează atât de mult dările la stat

Legalitatea măsurii și impactul asupra cetățenilor

Potrivit Codului Fiscal, măsura de majorare a taxelor și impozitelor va intra în vigoare în anul fiscal viitor dacă hotărârea privind stabilirea acestora nu este adoptată cu cel puțin trei zile lucrătoare înainte de încheierea exercițiului bugetar. Astfel, locuitorii orașului Bacău se vor confrunta cu o povară financiară grea, fiind nevoiți să plătească taxe de două ori mai mari decât în anii precedenți.