Cercetătorii recomandă opt strategii mici, dar eficiente, care pot avea un impact direct asupra stării de bine, relevă un studiu menționat de BBC. Prietenia și construirea de legături sociale strânse sunt esențiale pentru fericire la orice vârstă, dar sunt deosebit de importante pe măsură ce îmbătrânim. Studiile arată că prieteniile aduc beneficii comparabile cu cele ale relațiilor familiale, iar deschiderea către noi conexiuni sociale poate aduce un plus de bucurie și relaxare. De asemenea, conceptul de ‘confelicitate’, fericirea împărtășită, contribuie semnificativ la menținerea prieteniilor autentice.
Voluntariatul și altruismul sunt alte metode prin care oamenii pot îmbunătăți bunăstarea personală și sănătatea mentală. Cercetările susțin că ajutorul oferit altora poate avea efecte pozitive chiar și asupra persoanelor care suferă de afecțiuni cronice sau depresie. De aceea, unii specialiști în sănătate consideră voluntariatul ca o formă de ‘prescripție socială’.
Explorarea hobby-urilor și păstrarea unei legături cu trecutul prin studierea arborelui genealogic sunt metode care nu doar îmbunătățesc sănătatea mentală și fizică, ci și reduc presiunea asupra sistemului de sănătate. Susan M. Moore, profesoară emerită de psihologie, a constatat că persoanele care știu mai multe despre istoria familiei lor au un nivel mai mare de satisfacție în viață.
Studiile sugerează, de asemenea, importanța adoptării unei atitudini de mulțumire și recunoștință. Scrierea unei liste cu trei lucruri bune care ți s-au întâmplat poate îmbunătăți starea de spirit. În plus, anticiparea activităților plăcute poate aduce un nivel de satisfacție similar cu cel al evenimentului în sine.
Consumul de cofeină pare să ofere beneficii pentru sănătate, însă cercetătorii subliniază că este esențial să fim atenți la momentul și cantitatea consumată pentru a evita efectele negative asupra somnului și sănătății mentale.
În final, natura rămâne o resursă neprețuită pentru sănătatea mentală. Chiar și atunci când accesul la mediul natural este limitat, simularea virtuală a acestuia prin sunete și imagini poate reduce stresul și poate îmbunătăți echilibrul emoțional.
Aceste opt strategii, subliniate de cercetători, propun schimbări simple care pot influența în mod pozitiv calitatea vieții, contribuind la o stare generală mai bună de bine și fericire.