Reclamă

Locuitorii din Transnistria se confruntă cu o criză energetică severă în urma opririi livrărilor de gaze rusești, transmite France Presse, preluată de Agerpres. La începutul anului, pe fondul unei dispute financiare între Moscova și Chișinău, gazul rusesc a fost sistat, lăsând locuitorii fără încălzire și cu electricitatea întreruptă ore întregi pe zi.

Autoritățile locale încurajează acum populația să strângă lemne pentru a putea folosi sobe. Industriile, acum oprite, ar putea fi repornite noaptea pentru a redistribui mai uniform consumul de energie.

Svetlana Gazul, profesoară în Grigoriopol, relatează că în apartamentul său temperatura nu depășește 16 grade. „Ne îmbrăcăm călduros și stăm sub pături pentru a ne încălzi”, declară ea.

Așa-numitul șef al diplomației transnistrene, Vitali Ignatiev, a afirmat că decesele cauzate de intoxicații cu monoxid de carbon au început să apară, fiind legate de folosirea sobelor improvizate. „Au fost deja morți”, susține el, arătând că oamenii lăsau sobele și aragazele deschise în încercarea de a se încălzi.

Electricitatea este distribuită cu restricții, fiind oprită patru ore pe zi pentru a preveni supraîncărcarea sistemului. Gazprom, furnizorul rus, a sistat livrările către regiune, în condițiile în care Tiraspolul nu plătește factura, costurile fiind trimise Chișinăului care nu le achită, conform autorităților ruse.

În Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, directoare de școală, își exprimă teama că securitatea alimentară va fi amenințată săptămânile următoare din cauza lipsei de energie pentru industrie. „Pâinea este deja disponibilă doar dimineața”, avertizează ea.

Bloggerul Iuri Statski critică președinția pro-europeană a Republicii Moldova pentru deteriorarea situației, considerând că acuzațiile la adresa Rusiei nu reflectă realitatea. Totuși, mulți alții din Transnistria nu împărtășesc opinia sa, susținând că vina nu poate fi atribuită Moldovei.

Pentru Svetlana Gazul și Eleonora Cercavschi, responsabilitatea pentru criză nu aparține Chișinăului, ci incapacității regiunii de a-și plăti datoriile. Rezervele de cărbune de la centrala din Cuciurgan sunt suficiente doar până la mijlocul lunii februarie, accentuând incertitudinea viitorului energetic al regiunii.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro