Exporturile de gaze naturale rusești prin conductele din epoca sovietică care trec prin Ucraina către Europa au fost oprite miercuri, în primele ore ale zilei, după ce un acord de tranzit a expirat și nu a fost reînnoit de Kiev din cauza războiului. Evenimentul marchează finalul unei decade de relații tensionate între cele două țări, intensificată de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. „Din cauza refuzului repetat și clar exprimat al părții ucrainene de a reînnoi aceste acorduri, Gazprom a fost lipsit de capacitatea tehnică și juridică de a furniza gaze pentru tranzit prin teritoriul Ucrainei începând cu 1 ianuarie 2025”, a explicat Gazprom într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram.
Ministerul ucrainean al Energiei a confirmat oprirea transportului de gaze rusești prin Ucraina, explicând că măsura a fost luată „în interesul securității naționale”. Ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuşcenko, a declarat pentru Reuters: „Am oprit tranzitul de gaze rusești. Acesta este un eveniment istoric. Rusia își pierde piețele, va suferi pierderi financiare.” Ucraina va pierde aproximativ 800 de milioane de dolari anual din taxe de tranzit, iar Gazprom aproape 5 miliarde de dolari din vânzările de gaz.
Republica Moldova, afectată semnificativ de această măsură, va introduce restricții pentru a-și reduce consumul de gaz cu o treime și va acoperi 62% din necesarul de energie electrică din importuri din România. Centrala termică de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană, care era aprovizionată cu gaz rusesc, va suferi de asemenea impactul acestor schimbări. Premierul moldovean, Dorin Recean, a acuzat Kremlinul că folosește energia ca „armă politică,” adăugând că Guvernul analizează opțiuni legale inclusiv recurgerea la arbitraj internațional.
După izbucnirea conflictului militar din Ucraina în 2022, Uniunea Europeană a inițiat demersuri pentru a-și reduce dependența de energia rusească prin căutarea de surse alternative. În acest context, țări precum Slovacia și Austria și-au asigurat deja surse alternative de aprovizionare.
Pe măsură ce tensiunile între Rusia și Ucraina continuă, Gazprom a început redirecționarea exporturilor prin conducta TurkStream, situată pe fundul Mării Negre, având ca destinație Europa Centrală, inclusiv Ungaria și Serbia. Între timp, o altă conductă, Iamal-Europa, traversând Belarus, a fost închisă, iar ruta Nord Stream către Germania a fost avariată în 2022. La apogeul său, în 2018, Rusia exporta 201 miliarde de metri cubi de gaze către Europa. Pentru 2023, exporturile de gaz rusesc prin Ucraina au scăzut la 15 miliarde de metri cubi, față de 65 de miliarde la debutul contractului în 2020.