Opoziția prorusă din Republica Moldova, condusă de oligarhul fugar Ilan Şor, a anunțat duminică la Moscova formarea unui bloc electoral numit „Victorie”. Evenimentul a avut loc în prezența lui Ilan Şor, condamnat în lipsă pentru fraudă bancară, și a altor figuri politice notabile, inclusiv Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei.

„Propunem o nouă cale pentru Moldova. Ideea UE este o simplă fantomă, care este distructivă pentru cetăţenii noştri și pentru țară“, a declarat Şor, subliniind obiectivele alianței de a reînnoi legăturile cu Rusia.

Autoritățile de la Chișinău au reacționat prin vocea ministrului infrastructurii Andrei Spînu, care a caracterizat blocul ca pe un grup care lucrează „lângă Kremlin“ și a folosit prilejul pentru a-i numi pe participanți „trădători de neam“.

Sondajele de opinie sugerează că noua alianță are suficient sprijin pentru a intra în parlament. În acest context, Maia Sandu se confruntă cu o opoziție consolidată înainte de alegerile din 20 octombrie, unde sondajele o creditează cu un sprijin substanțial în fața rivalului său, fostul președinte Igor Dodon.

Ilan Şor și membrii blocului „Victorie” își justifică alegerea de a lansa inițiativa la Moscova prin restricțiile percepute la adresa libertății de exprimare în Moldova. Autoritățile moldovenești, pe de altă parte, își exprimă ferm intenția de a continua parcursul proeuropean al țării, în ciuda presiunilor opoziției.