Aproximativ 40 de mandate de arestare au fost emise și bunuri în valoare de 520 de milioane de euro au fost confiscate în cadrul unei operațiuni majore a Parchetului European (EPPO), denumită „Moby Dick”. Scopul acestei acțiuni este destructurarea unei rețele de fraudare a TVA prin metoda „carusel”, estimată la 1,3 miliarde de euro, în care se bănuiește că ar fi implicată și mafia italiană.
Procurorul șef european, Laura Kövesi, a evidențiat importanța cazului, declarând: „’Moby Dick’ este o investigație definitorie pentru EPPO… Acum facem lumină asupra unui prim caz atât de mare”.
La cererea birourilor EPPO din Milano și Palermo, un judecător de la un tribunal din Milano a emis măsurile necesare împotriva unei rețele acuzate de fraudare a TVA în comerțul cu produse informatice și spălarea profiturilor. Confiscarea anticipată de bunuri și sume de bani în valoare de peste 520 de milioane de euro a fost dispusă ca parte a anchetei.
Operațiuni de percheziție și confiscare au avut loc în alte opt state europene – Spania, Luxemburg, Cehia, Slovacia, Croația, Bulgaria, Cipru și Olanda – dar și în Elveția și Emiratele Arabe Unite. Patru dintre persoanele arestate s-au aflat în Cehia, Olanda, Spania și Bulgaria.
Premierul italian, Giorgia Meloni, a felicitat anchetatorii și a subliniat angajamentul guvernului în lupta împotriva evaziunii fiscale, aceasta fiind estimată la peste 80 de miliarde de euro anual în Italia.
Frauda tip „carusel” este un mijloc sofisticat de fraudare a TVA, care profită de normele UE pentru tranzacțiile transfrontaliere. Această metodă permite întreprinderilor să solicite rambursarea TVA neplătit, printr-un lanț de comercianți care își dispar fără a-și îndeplini obligațiile fiscale. Calculat la aproape 50 de miliarde de euro pe an, acest tip de fraudă reprezintă o problemă semnificativă pentru Uniunea Europeană.
Între 2020 și 2023, rețeaua infracțională a emis facturi false pentru vânzări de produse electronice de peste 1,3 miliarde de euro, conform datelor EPPO. Suspendarea acestui sindicat mafiot evidențiază complexitatea cu care aceste organizații operează și utilizarea metodelor brute pentru soluționarea conflictelor interne.