Vești tragice pentru Opera Națională de la Iași după ce managerul Beatrice Rancea a anunțat public că fondurile lipsesc cu desăvârșire pentru perioada ce urmează.

Situația este una neplăcută, deoarece lipsa banilor înseamnă că opera nu va avea posibilitatea să aducă pe scenă niciun spectacol nou. De asemenea, se pare că instituția a trebuit să renunțe și la alte lucruri, cum ar fi colaboratorii externi, la cor, la balet și la câteva reprezentații.

Beatrice Rancea a declarat:  „Nu am primit nici banii pentru toți colaboratorii noștri, am renunțat la cor, la balet. Am păstrat strictul necesar”

Cu toate acestea, Beatrice nu îți pierde speranța. Ea speră ca rectificarea bugetului din noiembrie să aducă mai mulți bani operei și astfel situația să se redreseze. Timpul pe care l-ar avea până la sfârșitul anului însă nu le-ar permite să pună pe picioare o nouă premiera pentru o reprezentație, iar aceasta este o veste foarte tristă.

Ea a mai adăugat:  O premieră mare nu se poate monta în două, trei săptămâni. Și la rectificarea bugetară s-ar putea să nu vină bani. Tot timpul așteptăm rectificări minune care nu se întâmplă”.

Situația de la Iași este una foarte tristă, în special pentru că trăim într-o perioadă în care dezvoltarea culturală nu mai este o prioritate pentru statul nostru. Sunt așteptate noi declarații din partea Operei Naționale care să anunțe schimbări, însă până atunci se pare că situația va rămâne neschimbată din cauza lipsei banilor.