David Beasley, șeful Programului alimentar mondial (PAM), a declarat că încă dinainte ca Covid-19 să devină o problemă, planetă se confrunta cu „cea mai gravă criză umanitară de la al Doilea Război Mondial”.

Criză ce a apărut pe fondul războaielor în Siria, Yemen și în alte părți, roiurile de lăcuste în Africa, catastrofe naturale frecvente și crize economice, inclusiv în Liban, Congo, Sudan și Etiopia.

Beasley a spus că 821 de milioane de oameni merg la culcare flămânzi în fiecare noapte în toată lumea și alte 135 de milioane ,, suferă de foame sau mai rău”.

Iar noua analiză a programului alimentar mondial arată că, din cauza pandemiei de Covid-19, 130 de milioane de persoane „ar putea ajunge să sufere de foame până la sfârșitul anului 2020”.

Lumea este „la un pas de o pandemie a foamei” care ar putea ajunge la o „foamete de proporții biblice” în câteva luni, a spus el.

David Beasley, care se recuperează de Covid-19, a declarat că PAM furnizează mâncare pentru aproape 100 de milioane de oameni în orice zi.

Aceasta include „aproximativ 30 de milioane de oameni care depind literalmente de noi pentru a rămâne în viață”, a spus el.

Dacă aceste 30 de milioane de persoane nu pot fi ajutate, domnul Beasley a spus că „analiza arată că 300.000 de oameni ar putea muri de foame în fiecare zi pe o perioadă de trei luni”.

Potrivit PAM, cele 10 țări cu cele mai grave crize alimentare în 2019 au fost Yemen, Congo, Afganistan, Venezuela, Etiopia, Sudanul de Sud, Siria, Sudan, Nigeria și Haiti.