Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a lansat miercuri un apel umanitar prin care solicită strângerea sumei de 47,4 miliarde de dolari pentru a ajuta 190 de milioane de oameni în anul viitor, contextul fiind marcat de conflicte şi schimbări climatice.
„Lumea este trecută prin foc şi sabie”, a afirmat şeful Biroului ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA), Tom Fletcher, explicând că actuala „combinaţie de conflicte, criză a climei şi inegalităţi a creat un dezastru perfect”, potrivit Agerpres.
Anul trecut, ONU a ajutat 116 milioane de persoane la nivel mondial. Organizaţia estimează că aproximativ 305 de milioane de oameni vor necesita ajutor umanitar în 2024, dar suma cerută de 47,4 miliarde de dolari vizează să ofere asistenţă doar pentru 190 de milioane dintre aceştia.
„Ne confruntăm cu o criză la scară mondială şi persoanele cele mai vulnerabile sunt cele care plătesc preţul”, a subliniat Fletcher, insistând asupra necesităţii de a fi pragmatic și cinic în contextul dificultăţilor de finanţare.
Conform datelor ONU, doar 43% din cei 50 de miliarde de dolari ceruţi pentru 2024 au fost asiguraţi până în noiembrie, ceea ce a dus la tăieri semnificative ale ajutoarelor, cum ar fi reducerea cu 80% a ajutorului alimentar în Siria.
Tom Fletcher a evidențiat că sistemul umanitar este „debordat, subfinanţat şi literalmente atacat”. În ciuda „oboselii donatorilor”, ONU speră la un „elan de solidaritate mondială”.
Fletcher intenționează să meargă la Washington pentru a discuta cu noua administrație americană, dar eforturile sale de strângere de fonduri includ și vizite în alte capitale pentru a găsi „noi aliați” și pentru a mobiliza sprijin global.
Potrivit ONU, încălcările generalizate ale dreptului internațional umanitar sunt cel mai mare obstacol în calea asistenței și protecției persoanelor afectate de conflicte. Anul 2024 este deja considerat cel mai sângeros pentru lucrătorii umanitari, cu un bilanț de peste 280 de morți.
Fletcher a punctat că 2024 a fost „catastrofal” nu doar pentru populațiile sprijinite de ONU, ci și pe fondul unei creșteri continue a numărului de persoane strămutate de conflicte și violență, la aproape 123 de milioane la mijlocul anului. Catastrofele climatice au agravat această situație, provocând deplasări masive ale populației.