Reclamă

O comisie de anchetă a Organizației Națiunilor Unite a acuzat Israelul de inițierea unei „politici concertate de distrugere a sistemului de sănătate din Gaza” în cadrul conflictului armat în curs cu Hamas, relatează BBC News. Atacurile asupra facilităților medicale din Gaza și tratamentul dur aplicat deținuților palestinieni de către Israel au fost descrise de comisie drept crime de război și „exterminare”, o crimă împotriva umanității.

Totuși, acuzațiile de crime de război și crime împotriva umanității se extind și asupra Hamas și altor grupuri palestiniene, pentru tratamentul inuman aplicat ostaticilor israelieni deținuți în Gaza. În ciuda acuzațiilor grave, Israelul nu a oferit încă un răspuns, dar a respins în mod tradițional astfel de rapoarte, acuzând ONU de părtinire.

Documentul a fost coordonat de Navi Pillay, fostul responsabil ONU pentru drepturile omului, și va fi prezentat Adunării Generale a ONU pe 30 octombrie. Raportul subliniază că forțele israeliene de securitate au „ucis, reținut și torturat personal medical”, iar copiii au fost deosebit de afectați de colapsul sistemului de sănătate. Un exemplu cutremurător este cel al lui Hind Rajab, o fetiță de cinci ani al cărei drum de fugă a fost blocat tragic de o bombardare, soldându-se cu moartea întregii sale familii și a echipajului unei ambulanțe care încerca să o salveze.

Pe de altă parte, raportul susține că grupurile armate palestiniene au supus ostaticii israelieni la violență fizică și psihologică, abuzuri și umilințe de diverse tipuri, cerând eliberarea lor imediată și necondiționată. De asemenea, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la tratamentul suferit de mii de deținuți palestinieni, acuzațiile incluzând tortură și violențe sexuale grave.

Raportul aduce acuzații directe și asupra ministrului securității naționale al Israelului, Itamar Ben-Gvir, menționând că o parte din abuzuri ar fi avut loc la ordinele sale directe. Începutul războiului se leagă de un atac masiv al Hamas asupra sudului Israelului, pe 7 octombrie 2023, soldat cu moartea a aproximativ 1.200 de persoane și luarea altor 251 ca ostatici. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, peste 42.060 de persoane și-au găsit sfârșitul în conflict până în prezent.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro