Reclamă
Reclamă

Agenția ONU pentru Refugiați a raportat că 120 de milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească casele din cauza războiului, violenței și persecuției. Aceasta reprezintă al 12-lea an consecutiv în care numărul de persoane strămutate crește, atingând un nou record, a informat agenția, citată de BBC.

„Populația globală strămutată este acum echivalentă cu cea a Japoniei”, a subliniat agenția. Noile conflicte din Sudan și Gaza au contribuit la această creștere dramatică, fenomen pe care șeful agenției ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, l-a numit „un rechizitoriu teribil asupra stării lumii”.

Grandi a făcut un apel către guverne să abordeze cauzele fundamentale ale problemei, în loc să politizeze problema refugiaților și să recurgă la soluții rapide precum închiderea granițelor. „Guvernele trebuie să colaboreze pentru soluții de durată”, a insistat el.

Reclamă

Raportul anual al agenției indică faptul că crizele noi și vechi au determinat creșterea numărului de refugiați începând cu aprilie 2024. În Sudan, războiul declanșat în aprilie 2023 între generalii rivali a forțat peste nouă milioane de oameni să-și părăsească locuințele. În Gaza, conflictul dintre Israel și Hamas a determinat strămutarea a aproximativ 75% din populație, adică 1,7 milioane de oameni, încă din luna octombrie.

Principala criză de strămutare din lume rămâne cea din Siria, unde conflictul început în 2011 a ținut aproape 14 milioane de oameni departe de casele lor. De asemenea, milioane de oameni au fost dislocați din Republica Democrată Congo și Myanmar din cauza luptelor din ultimul an.

Agenția ONU pentru Refugiați a subliniat că majoritatea refugiaților nu și-au găsit adăpost în țările bogate, ci în cele vecine cu venituri mici și medii. „Numărul persoanelor strămutate la nivel global s-a triplat din 2012 și este probabil să crească”, a avertizat Grandi. „Dacă nu există o schimbare în geopolitica internațională, din păcate, cred că cifra va continua să crească”, a adăugat el.

Agenția a condamnat ferm părțile din conflictele armate care au încălcat dreptul internațional și au determinat strămutarea masivă a populației.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro