Reclamă
Reclamă

Omul de afaceri Daniyar Abulgazin, unul dintre cei mai bogați oameni din Kazahstan, neagă ca el sau oaspeții săi de pe un iaht de lux închiriat ar fi fost responsabili pentru declanșarea unui incendiu de pădure de pe insula grecească Hydra cu un foc de artificii, scrie BBC.

Daniyar Abulgazin este unul dintre cei opt cetățeni kazahi care se aflau la bordul navei de lux luna trecută și care sunt urmăriți penal pentru complicitate la incendiere de către autoritățile elene.

Omul de afaceri a închiriat iahtul Persephoni și se afla în zonă când incendiul izbucnit a ars peste 300 de acri pe insula Hydra, la sud de Atena. Grecia se confruntă cu primul val de căldură din 2024, iar pompierii se luptă cu incendii în fiecare zi.

Reclamă

Inițial, autoritățile au susținut că artificiile au fost lansate direct de pe iaht, dar acum presa greacă relatează că acestea ar fi putut fi lansate de pe o plajă de pe insulă, după ce oamenii de pe Persephoni au luat o barcă către țărm.

Cazul a stârnit indignare în Grecia, alimentată și mai mult de informații potrivit cărora pasagerii iahtului au zburat spre Kazahstan la scurt timp după incendiul din 21 iunie.

Într-o declarație, Abulgazin a spus că a închiriat Persephoni pentru o săptămână și a zburat acasă a doua zi – plan stabilit de la început. El susține că a vorbit cu „reprezentanți ai autorităților elene, care nu au făcut nicio acuzație împotriva mea sau a invitaților mei în legătură cu acest incident”, dar a fost „surprins” să afle mai târziu despre acuzațiile făcute.

„Am respectat cu strictețe regulile de siguranță împotriva incendiului stabilite pe iaht. Nici eu, nici oaspeții mei nu am cerut echipajului iahtului sau altor terți să întreprindă măsuri care ar putea provoca un incendiu”, a spus el.

El a promis, de asemenea, o cooperare deplină cu autoritățile elene în ancheta lor. Kazahstanul nu are un acord de extrădare cu Grecia, așa că este puțin probabil ca ei să fie nevoiți să meargă acolo pentru a fi interogați.

Căpitanul și primul ofițer al iahtului sunt încă reținuți, în timp ce alți 15 membri ai echipajului care au fost arestați inițial au fost eliberați pe cauțiune.

Abulgazin este o figură importantă în industria petrolieră din Kazahstan, cu o avere estimată la 400 de milioane de dolari.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro