Reclamă
Reclamă

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat, miercuri, că alcoolul, tutunul, alimentele ultraprocesate și combustibilii fosili provoacă 2,7 milioane de decese pe an în Europa, relatează DW.

Într-un raport intitulat „Determinanții comerciali ai bolilor netransmisibile în Regiunea Europeană a OMS”, organismul global de sănătate a cerut „o reglementare strictă pentru a reduce puterea industriei” și pentru a promova sănătatea publică.

Aceste „patru industrii ucid cel puțin 7.000 de oameni în fiecare zi în regiunea noastră”, a declarat Hans Kluge, directorul OMS Europa, într-un comunicat.

Reclamă

În total, 1,15 milioane de decese pe an în Europa sunt cauzate de fumat, 426.857 de alcool, 117.290 de diete bogate în carne procesată și 252.187 de diete bogate în sare, conform raportului OMS. Aceste cifre nici măcar nu includ decesele cauzate de obezitate, hipertensiune arterială, zahărul din sânge sau nivelul ridicat de colesterol – toate acestea fiind legate de diete nesănătoase, se spune în raport.

Agenția ONU a acuzat aceste patru industrii că obstrucționează politicile publice care le-ar putea afecta profiturile, menționând că tacticile din industrie includ strategii de marketing direcționate, dezinformare, promovări pe rețelele sociale și „distrugerea științei”, cum ar fi finanțarea cercetărilor care promovează obiectivele lor.

„Aceste tactici amenință câștigurile în domeniul sănătății publice încă din secolul trecut și împiedică țările să-și atingă obiectivele de sănătate”, a mai transmis OMS, precizând că lobby-ul din industrie a împiedicat eforturile de a aborda bolile netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul.

OMS a subliniat că „interesul principal al tuturor corporațiilor importante este profitul”, în timp ce deținerea unei cote de piață mare „se traduce adesea și în putere politică”.

Aproape 60% dintre adulți și o treime dintre copii din Europa sunt supraponderali sau obezi, potrivit OMS. Cele mai recente date, din 2017, au arătat că un deces din cinci atribuit bolilor cardiovasculare și cancerului în Europa a fost rezultatul unor obiceiuri alimentare nesănătoase.

OMS îndeamnă statele să riposteze prin aplicarea unor reglementări mai stricte privind comercializarea produselor nesănătoase, practicile monopoliste și lobby-ul.

„Oamenii trebuie să aibă prioritate înaintea profitului, întotdeauna”, a mai transmis Hans Kluge, directorul OMS Europa.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro