Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a adresat din nou un apel Chinei, la cinci ani după izbucnirea pandemiei Covid-19, cerându-i să împărtășească datele și informațiile de care dispune pentru a înțelege modul în care a început pandemia. „Continuăm să cerem Chinei să împărtășească datele și accesul, pentru ca să putem înțelege originile covid-19. Este un imperativ moral și științific. Fără transparență, împărtășire și cooperare între țări, lumea nu se poate pregăti în mod adecvat împotriva unor viitoare pandemii sau să le prevină”, se subliniază într-un comunicat OMS transmis pe X.
Agenția de sănătate a ONU reamintește modul în care, la 31 decembrie 2019, Biroul său din China a fost informat, prin intermediul unui comunicat al autorităților sanitare din Wuhan, despre cazuri de „pneumonie virală” în oraș. „În săptămânile, lunile și anii care au urmat, covid-19 ne-a bulversat viețile și lumea”, menționează agenția.
La începutul lunii decembrie, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a întrebat dacă lumea este mai bine pregătită pentru o eventuală viitoare pandemie. „Răspunsul este da și nu”, a declarat el într-o conferință de presă. „Dacă viitoarea pandemie ar apărea azi, lumea s-ar confrunta în continuare cu aceleași slăbiciuni și vulnerabilități care au permis Covid-19 să se instaleze și să se răspândească în urmă cu cinci ani”, a avertizat acesta. Totodată, el a subliniat că „lumea a tras și multe concluzii dureroase ale pandemiei și a luat măsuri importante pentru a-și consolida apărarea împotriva epidemiilor și pandemiilor viitoare”.
În decembrie 2021, au început negocierile între state pentru a ajunge la un acord privind prevenția, pregătirea și intervenția în cazul unei noi pandemii. Cele 194 de state membre ale OMS, care participă la aceste negocieri, s-au pus de acord asupra principalelor puncte ce urmează a fi incluse în tratat, dar încă există anumite aspecte practice importante care stagnează procesul. Termenul limită pentru finalizarea negocierilor este stabilit momentan pentru mai 2025.