Epidemia de Mpox continuă să reprezinte o urgență de sănătate publică, a anunțat vineri Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Decizia vine în contextul creșterii numărului de cazuri și a extinderii geografice a infecțiilor, semnalând necesitatea unui răspuns coordonat internațional. „Această decizie a fost luată având în vedere numărul tot mai mare de cazuri și răspândirea lor geografică continuă, provocările operaționale de pe teren și necesitatea de a pune în aplicare și de a menține un răspuns coerent între țări și parteneri”, a declarat OMS într-un comunicat oficial.
În 2024, OMS a declarat pentru prima dată starea de urgență de sănătate publică din cauza acestei boli în luna august, după ce o nouă formă a virusului Mpox a început să se răspândească din Republica Democrată Congo (RDC) în țările adiacente grav afectate.
Mpox este o infecție virală care se transmite prin contact apropiat și poate provoca simptome asemănătoare gripei și leziuni cutanate caracterizate prin apariția unor vezicule cu puroi. Deși majoritatea cazurilor sunt ușoare, boala poate fi fatală în anumite situații.
Anul acesta, peste 46.000 de cazuri suspecte de Mpox au fost raportate la nivel continental, cu majoritatea concentrându-se în RDC, alături de peste 1.000 de decese asociate.
Categoria „urgență de sănătate publică de interes internațional” este cel mai înalt nivel de alertă emis de OMS, având deja aplicație pentru o epidemie globală declanșată de o variantă distinctă de Mpox între 2022 și 2023.