Reclamă
Reclamă

Agenţia internaţională de cercetări asupra cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a clasificat talcul ca un produs „probabil cancerigen” pentru oameni și acrilonitrilul ca un produs „cancerigen”. Rezultatele cercetărilor au fost publicate vineri în revista The Lancet Oncology.

Experţii IARC, reuniţi în Lyon, Franţa, au identificat talcul, un mineral natural utilizat în diverse regiuni ale lumii, ca fiind „probabil cancerigen”, bazându-se pe dovezi limitate de cancer ovarian la oameni și dovezi suficiente obținute din studiile pe animale de laborator. Expunerea la talc se produce în special la locul de muncă, în timpul extracţiei, măcinării şi prelucrării talcului sau în timpul fabricării produselor care conţin acest mineral.

În rândul populaţiei generale, expunerea la talc se produce prin folosirea produselor cosmetice şi a pudrelor pentru corp ce conţin talc. Cu toate acestea, experţii nu exclud posibile distorsiuni în studiile care au arătat o creştere a incidenţei cancerului. Evaluarea s-a concentrat pe talcul fără azbest, însă contaminarea cu azbest nu a putut fi exclusă în majoritatea studiilor pe subiecții expuși.

Reclamă

În iunie, compania Johnson & Johnson (J&J) a încheiat un acord cu justiția din 42 de state americane într-un proces privind pudra sa de talc, acuzată că a cauzat cazuri de cancer. Totuși, o sinteză a studiilor publicată în ianuarie 2020, la care au participat 250.000 de femei din Statele Unite, nu a găsit nicio legătură statistică între utilizarea pudrei de talc pe organele genitale și riscul de cancer ovarian.

IARC a clasificat de asemenea acrilonitrilul, un compus organic volatil folosit în producţia de polimeri, ca fiind „cancerigen” pentru oameni. Conform agenției, decizia s-a bazat pe „dovezi suficiente de cancer pulmonar” și dovezi „limitate” de cancer de vezică. Polimerii fabricați din acrilonitril sunt utilizați în fibre pentru îmbrăcăminte, covoare, materiale plastice pentru produse de consum și piese pentru automobile. Acrilonitrilul este prezent și în fumul de țigară, iar poluarea aerului este o altă sursă de expunere.

Astfel, studiile recente subliniază riscurile asociate cu expunerea la talc și acrilonitril, stabilind noi avertismente în utilizarea acestor substanțe în diverse industrii și produse de consum.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro